16.04.2014 (for.lib.kherson.ua)
Perpetual Charlie Chaplin
This year we celebrate the 125-th anniversary of great Charles Spencer Chaplin. April 15 the library’s...

09.04.2014 (for.lib.kherson.ua)
Honorary Cossack of Ukraine
Minor Academy of Sciences of Ukraine is the governmental organization of extracurricular education...

03.04.2014 (for.lib.kherson.ua)
International Jazz Day
 International Jazz Day   April 30 International Jazz Day will be celebrated. That...


Компрессоры и пр. Водолазные, воздушные компрессоры, осушители и пр
novosibirsk.kompressorrf.ru
Гость | Войти
Printable version

"Запросіть гарбуз до столу"

(смачний день)

Зал стилізовано під сільське обійстя: плетений з лози тин, на якому висять глиняні глечики і макітри, вишиті рушники. По тину в'ється хміль. Із-за тину виглядають соняшники і мальви. Попід тином красуються дари осені: кавуни та буряки, морква, картопля, баклажани та помідори. Гостей зустрічають зроблені з великих гарбузів господар і господиня, які сидять на тині у червоних чоботях, він у брилю, а вона у гарній хустці. На стіні висить плакат з рецептами від пана Гарбуза.

 

Ведуча.     Коли вона загляне в сад -

Наллється соком виноград,

І пізні яблука ранет

Солодкі стануть, наче мед.

Коли огляне баштани —

Надмуться гордо кавуни

І запишається в хустках

Товста капуста на грядках...

                                   (Кульська І.)

Гарбуз.     І я гарбуз, гарбузище

Випнув животище,

На сонечко позираю,

Всіх у гості зазиваю.

Любі мої гості, запрошую вас в цю чудову осінню пору на гостини до моєї родини. А вона, ви знаєте, у мене дуже велика: гарна диня — господиня, сини, дочки — огірочки і сестриця — морковиця, бараболя і квасоля, кавуни і буряки - гарбузові свояки. Та самий головний у городньому царстві - це я, шанований пан Гарбуз. Лежу собі, дрімаю, любих друзів піджидаю та нагулюю боки, отакечкі, отакі!

Зараз тільки й розмов про мого родича - кавуна: ой яка смакота, та який же добрий та солодкий, який корисний. А чим же я гірший? То ж запросив я вас, любі гості, щоб про мене більше дізнались та зі мною потоваришували, бо хто мене споживає, той силу, молодість, красу та здоров'я має, довгі роки проживає.

Ведуча.Я цілком згодна з вами, вельмишановний пане Гарбуз. Адже недаремно вас так люблять в Україні. І чи ж повірить хто, що ви іноземець, бо насіння гарбуза було знайдено ще при розкопках перуанських гробниць: там вас знали ще за три тисячі років до нашої ери. Звідти гарбуз потрапив до Єгипту та Китаю. Серед інших чудес цивілізації народ Майя побачив індіанське жовто - золоте диво величезних розмірів з твердою шкірою, яке використовували замість діжки. Після відкриття Америки з гарбузом познайомилися і європейці.

З Північної Америки гарбуз був завезений до Європи, і тут він швидко ввійшов в культуру усіх країн світу. Про цінність гарбуза свідчить той факт, що на Таіті грошова одиниця і гарбуз мали одне і те саме позначення - гурд. З його твердої шкіри виготовляли посуд, колеса, музичні інструменти. А під час операції на черепі навіть замінювали нею кістку.

Гарбуз.В Україну гарбуз потрапив лише на початку XVIстоліття. Зайняв своє почесне місце у народній медицині, кухні та обрядовості. Він так уже прижився на українській землі, що увійшов у фольклор як свій рідний.

Звучить українська народна пісня "Гарбуз білий качається" в обробці М. Лисенка

Ведуча.Саме з гарбузом пов'язаний старовинний український звичай. Якщо до дівчини сватався хлопець, який їй не подобався, то вона підносила йому гарбуза. Всі ми пам'ятаємо "Сватання на Гончарівці" і дурного Стецька з гарбузом, і ще одного горе - героя - конотопського пана сотника Микиту Уласовича Забрьоху із повісті "Конотопська відьма", якому теж піднесла печеного гарбуза гарна дівчина Олена.

Звучить українська народна пісня "Мав я раз дівчиноньку чепурненьку"

Гостя 1.Мене часто запитують, як я в свої роки зберегла працездатність, здоров'я, пам'ять та бадьорість. Дивуватися нічому - ми, люди старшого покоління споживаємо більше рослинної їжі, і гарбуз дуже полюбляємо, бо добре знаємо про його лікувальні властивості.

Гостя 2.Та що там говорити, гарбуз - це справжня аптека в мініатюрі. У ньому до 15% цукру, є крохмаль, калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь, кобальт. Головна цінність - велика кількість каротину, у два рази більше ніж у моркви. В м'якоті багато вітаміну D. Дітям гарбуз корисний тому, що прискорює ріст, а нам, людям похилого віку, покращує засвоєння кальцію, який укріплює кістки та зуби. Ці вітаміни сповільнюють старіння і допомагають підтримувати в нормі оптимальну вагу. Як і всі оранжеві плоди, гарбуз вважається антидепресантом. Їжте його частіше і ніякі депресії вам не страшні.

Лікар.Не можу втриматись і не сказати добре слово про нашого доброго помічника - гарбуза. У разі серцево-судинної недуги, порушень обміну речовин, особливо ожиріння, захворювань печінки, гарбузова дієта дає чудовий ефект. Не слід забувати про неї і тим, хто скаржиться на набряки найрізноманітнішого походження: 3-4 місяці їсти гарбуз у сирому, вареному, печеному вигляді. Для лікування нирок вживають сік з сирого гарбуза — по 1/2 склянки три рази на добу. Солодкий оранжевий сік має заспокійливий ефект, покращує сон. Пийте його по склянці 3 рази на день до їди. Стакан соку, випитий на ніч, заспокоює нервову систему і сприяє здоровому сну. Страви з гарбуза рекомендують при гепатиті, холециститі, жовчокам'яній хворобі. Оскільки оранжева м'якоть не викликає великого виділення шлункового соку, вона стимулює швидке заживлення виразки. Панацея від усіх хвороб - гарбузовий мед: 1 кг очищеного і натертого гарбуза , 200 гр цукру добре вимішати і дати настоятись. Сік, який виділився, відділити від м'якоті і випарити до густоти, в кінці додати трохи кориці і гвоздики.

Гарбузове насіння з давніх часів використовують в народній медицині як антигельмінтний засіб: 1 склянка очищеного гарбузового насіння, 2 сирих яєчних жовтка, 1 ст. ложка меду, додати 1 склянку кип'ячої води. Прийняти зранку натщесерце. Потім покласти під правий бік гарячу грілку і полежати 2 години. Через 10 днів повторити, через 10 -ще.

Гарбуз.Навіть коли ви, не дай Боже застудились, гарбузовий сік і м'якоть дуже допоможуть при кашлі. А гарбузова каша навіть температуру при кашлі знижує. Я лікувальний до самого хвостика! Часто люди потерпають від дуже неприємної хвороби — циститу. Так от, щоб його позбутися треба взяти 200гр. насіння, залити 0,5 л окропу, настояти ніч у термосі, охолодити і пити по 0,5 склянки 4 рази на день до їди. А масло гарбузове має біологічно активні речовини, які відновлюють нервову систему, активізують імунітет. А відвар з моїх хвостиків чудове полоскання при зубному болю.

Ну що, мої хороші, впевнилися ви, яке диво - гарбуз - ягода. Так -так, я не помилився, ботаніки вважають, що гарбузи найбільші в світі ягоди. Деякі важать до 100 кг.(А ось перед вами світлина, на якій гарбуз вагою 628 кг, висота - 1м, обхват - 4м. Його виростив фермер із Орегони Стів Дейлітез.)

Ведуча.Гарбузи були і є для людей і їжею, і посудом, і складом для зерна. У Новій Зеландії живе стародавній народ - маорі. У легендах цього народу зазначено, що ті гарбузи, із яких маорі роблять посуд, дав їм сам Бог. День, коли вони садять гарбузи — святковий.

Цікаво, що і зараз у Середній Азії зберігають крупи і зерно у висушених гарбузах, в Молдові в гарбузах все засолюють і кажуть, що так добріше, ніж у дерев'яній кадці, африканці зберігають у гарбузах воду і вино, роблять плоти для переправи через річку і музичні інструменти. В Парагваї, де люблять парагвайський чай - мате, обов'язково п'ють через тоненькі трубочки із посудини колебас, зробленої із невеличкого висушеного гарбуза. У жовтні в Канаді широко відзначають велике національне свято - День Подяки. Особливо його шанують і урочисто відзначають переселенці з України. Так ось, за святковим столом навіть найбагатших людей, неодмінно повинен бути печений гарбуз і страви з нього. А страв з гарбуза можна зробити дуже багато, десь близько 30.

Гарбуз.     Я чудовий дар осінній

З гарним та смачним насінням.

Хто їсть кашу гарбузову

Буде сильним і здоровим.

Ведуча.Та хіба тільки кашу добру можна зварити з цього дива, адже крім перших і других страв можна зробити чудову випічку, десерти і навіть варення.

Гостя 1.У нас на Херсонщині дуже полюбляють страви з гарбуза. Люблять його і в нашій родині. Пекли його раз на тиждень, після хліба.

Пам'ятаю, ще маленькою як батько били обухом сокири по товстій шкірі гарбуза - вважалося, що ніж псує смак. Гарбуз репався і розпадався на дві половинки. Разом з жабуринням його клали в піч, що остигала після випічки хліба. А на другий тиждень уже пекли по іншому: різали на шматочки, наповнювали ним макітру, пересипаючи кожен шар пасльоном.

Гостя 2.А я хочу запропонувати цей старовинний рецепт гарбузової бабки з рисом. (Рецепт)

Гостя 3.    Хвастать, подружки, не стану,

Скажу чесно, без прикрас.

Нові я рецепти знаю,

Щоб порадувать всіх вас.

Маринади, банки – склянки,

Пиріжки і сухарі -

Все розложимо на лавці,

І вгощайтесь до зорі.

Ось подружечки, вгощайтесь - ікра заморська, гарбузова, запіканка, пиріг чудовий, гарбузовий.

(Пригощає всіх присутніх)

Гостя 4.А чи доводилось вам сьорбати приємний , легкий на смак гарбузовий супчик? (Рецепт)

Гостя 5.Як ви знаєте зараз у магазині можна купити все, що душа забажає: тістечка, торти, печиво, та мій чоловік, мрійливо мружачись, та, на мене поглядаючи, каже: " А які плачинди добрі пекла наша бабуся..."

Ведуча.Плачинди та вертути, пиріжки і крокети, штруделі і оладки, пудинги та тістечка, запіканки та котлети - за гарбузом - лежнем ніколи і посидіти господарці. Та кухарський гарбузовий клопіт необтяжливий ні для рук та голови, ні для шлунку їдаків, бо гарбуз можна споживати у будь - якому вигляді.

Гарбуз. "Мій брат Кіндрат крізь землю пройшов, мішок грошей знайшов" - таку загадку склав вдячний народ про гарбуз. Той, хто вирощує і споживає його, можливо не засипле грішми свої скрині, та мішок здоров'я і бадьорості здобуде неодмінно.

Конкурс загадок.

Повна хата горобців та нікуди вилізти.

Не кінь, не віл, а прив'язаний

Ні вікон, ні дверей, повна хата людей

Ходить по городу великого роду

Без рук ,без ніг, а виліз на пліт

Ліз Мартин через тин, сам переліз, а голову на тину залишив

Жовтий карапуз, та й загруз, бо насіння стільки має, що аж боки роздимає, через те й загруз.

Підготувала Н. Рубан, бібліотекар Великоолександрівської ЦБС 

Вход