22.09.2014 (for.lib.kherson.ua)

“Library is a unifying territory”
  Kherson WOA center supported the Ukrainian Library Association’s initiative proclaiming...

18.09.2014 (for.lib.kherson.ua)

ELIBRARY Database
  Visitors of Kherson WOA center can use eLibrary database.   eLibrary is a huge electronic...

10.09.2014 (for.lib.kherson.ua)

Auction in the library
September 9 the library’s “Window on America” center had an “auction”. 10...


Гость | Войти
Printable version

"Запросіть гарбуз до столу"

(смачний день)

Зал стилізовано під сільське обійстя: плетений з лози тин, на якому висять глиняні глечики і макітри, вишиті рушники. По тину в'ється хміль. Із-за тину виглядають соняшники і мальви. Попід тином красуються дари осені: кавуни та буряки, морква, картопля, баклажани та помідори. Гостей зустрічають зроблені з великих гарбузів господар і господиня, які сидять на тині у червоних чоботях, він у брилю, а вона у гарній хустці. На стіні висить плакат з рецептами від пана Гарбуза.

 

Ведуча.     Коли вона загляне в сад -

Наллється соком виноград,

І пізні яблука ранет

Солодкі стануть, наче мед.

Коли огляне баштани —

Надмуться гордо кавуни

І запишається в хустках

Товста капуста на грядках...

                                   (Кульська І.)

Гарбуз.     І я гарбуз, гарбузище

Випнув животище,

На сонечко позираю,

Всіх у гості зазиваю.

Любі мої гості, запрошую вас в цю чудову осінню пору на гостини до моєї родини. А вона, ви знаєте, у мене дуже велика: гарна диня — господиня, сини, дочки — огірочки і сестриця — морковиця, бараболя і квасоля, кавуни і буряки - гарбузові свояки. Та самий головний у городньому царстві - це я, шанований пан Гарбуз. Лежу собі, дрімаю, любих друзів піджидаю та нагулюю боки, отакечкі, отакі!

Зараз тільки й розмов про мого родича - кавуна: ой яка смакота, та який же добрий та солодкий, який корисний. А чим же я гірший? То ж запросив я вас, любі гості, щоб про мене більше дізнались та зі мною потоваришували, бо хто мене споживає, той силу, молодість, красу та здоров'я має, довгі роки проживає.

Ведуча.Я цілком згодна з вами, вельмишановний пане Гарбуз. Адже недаремно вас так люблять в Україні. І чи ж повірить хто, що ви іноземець, бо насіння гарбуза було знайдено ще при розкопках перуанських гробниць: там вас знали ще за три тисячі років до нашої ери. Звідти гарбуз потрапив до Єгипту та Китаю. Серед інших чудес цивілізації народ Майя побачив індіанське жовто - золоте диво величезних розмірів з твердою шкірою, яке використовували замість діжки. Після відкриття Америки з гарбузом познайомилися і європейці.

З Північної Америки гарбуз був завезений до Європи, і тут він швидко ввійшов в культуру усіх країн світу. Про цінність гарбуза свідчить той факт, що на Таіті грошова одиниця і гарбуз мали одне і те саме позначення - гурд. З його твердої шкіри виготовляли посуд, колеса, музичні інструменти. А під час операції на черепі навіть замінювали нею кістку.

Гарбуз.В Україну гарбуз потрапив лише на початку XVIстоліття. Зайняв своє почесне місце у народній медицині, кухні та обрядовості. Він так уже прижився на українській землі, що увійшов у фольклор як свій рідний.

Звучить українська народна пісня "Гарбуз білий качається" в обробці М. Лисенка

Ведуча.Саме з гарбузом пов'язаний старовинний український звичай. Якщо до дівчини сватався хлопець, який їй не подобався, то вона підносила йому гарбуза. Всі ми пам'ятаємо "Сватання на Гончарівці" і дурного Стецька з гарбузом, і ще одного горе - героя - конотопського пана сотника Микиту Уласовича Забрьоху із повісті "Конотопська відьма", якому теж піднесла печеного гарбуза гарна дівчина Олена.

Звучить українська народна пісня "Мав я раз дівчиноньку чепурненьку"

Гостя 1.Мене часто запитують, як я в свої роки зберегла працездатність, здоров'я, пам'ять та бадьорість. Дивуватися нічому - ми, люди старшого покоління споживаємо більше рослинної їжі, і гарбуз дуже полюбляємо, бо добре знаємо про його лікувальні властивості.

Гостя 2.Та що там говорити, гарбуз - це справжня аптека в мініатюрі. У ньому до 15% цукру, є крохмаль, калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь, кобальт. Головна цінність - велика кількість каротину, у два рази більше ніж у моркви. В м'якоті багато вітаміну D. Дітям гарбуз корисний тому, що прискорює ріст, а нам, людям похилого віку, покращує засвоєння кальцію, який укріплює кістки та зуби. Ці вітаміни сповільнюють старіння і допомагають підтримувати в нормі оптимальну вагу. Як і всі оранжеві плоди, гарбуз вважається антидепресантом. Їжте його частіше і ніякі депресії вам не страшні.

Лікар.Не можу втриматись і не сказати добре слово про нашого доброго помічника - гарбуза. У разі серцево-судинної недуги, порушень обміну речовин, особливо ожиріння, захворювань печінки, гарбузова дієта дає чудовий ефект. Не слід забувати про неї і тим, хто скаржиться на набряки найрізноманітнішого походження: 3-4 місяці їсти гарбуз у сирому, вареному, печеному вигляді. Для лікування нирок вживають сік з сирого гарбуза — по 1/2 склянки три рази на добу. Солодкий оранжевий сік має заспокійливий ефект, покращує сон. Пийте його по склянці 3 рази на день до їди. Стакан соку, випитий на ніч, заспокоює нервову систему і сприяє здоровому сну. Страви з гарбуза рекомендують при гепатиті, холециститі, жовчокам'яній хворобі. Оскільки оранжева м'якоть не викликає великого виділення шлункового соку, вона стимулює швидке заживлення виразки. Панацея від усіх хвороб - гарбузовий мед: 1 кг очищеного і натертого гарбуза , 200 гр цукру добре вимішати і дати настоятись. Сік, який виділився, відділити від м'якоті і випарити до густоти, в кінці додати трохи кориці і гвоздики.

Гарбузове насіння з давніх часів використовують в народній медицині як антигельмінтний засіб: 1 склянка очищеного гарбузового насіння, 2 сирих яєчних жовтка, 1 ст. ложка меду, додати 1 склянку кип'ячої води. Прийняти зранку натщесерце. Потім покласти під правий бік гарячу грілку і полежати 2 години. Через 10 днів повторити, через 10 -ще.

Гарбуз.Навіть коли ви, не дай Боже застудились, гарбузовий сік і м'якоть дуже допоможуть при кашлі. А гарбузова каша навіть температуру при кашлі знижує. Я лікувальний до самого хвостика! Часто люди потерпають від дуже неприємної хвороби — циститу. Так от, щоб його позбутися треба взяти 200гр. насіння, залити 0,5 л окропу, настояти ніч у термосі, охолодити і пити по 0,5 склянки 4 рази на день до їди. А масло гарбузове має біологічно активні речовини, які відновлюють нервову систему, активізують імунітет. А відвар з моїх хвостиків чудове полоскання при зубному болю.

Ну що, мої хороші, впевнилися ви, яке диво - гарбуз - ягода. Так -так, я не помилився, ботаніки вважають, що гарбузи найбільші в світі ягоди. Деякі важать до 100 кг.(А ось перед вами світлина, на якій гарбуз вагою 628 кг, висота - 1м, обхват - 4м. Його виростив фермер із Орегони Стів Дейлітез.)

Ведуча.Гарбузи були і є для людей і їжею, і посудом, і складом для зерна. У Новій Зеландії живе стародавній народ - маорі. У легендах цього народу зазначено, що ті гарбузи, із яких маорі роблять посуд, дав їм сам Бог. День, коли вони садять гарбузи — святковий.

Цікаво, що і зараз у Середній Азії зберігають крупи і зерно у висушених гарбузах, в Молдові в гарбузах все засолюють і кажуть, що так добріше, ніж у дерев'яній кадці, африканці зберігають у гарбузах воду і вино, роблять плоти для переправи через річку і музичні інструменти. В Парагваї, де люблять парагвайський чай - мате, обов'язково п'ють через тоненькі трубочки із посудини колебас, зробленої із невеличкого висушеного гарбуза. У жовтні в Канаді широко відзначають велике національне свято - День Подяки. Особливо його шанують і урочисто відзначають переселенці з України. Так ось, за святковим столом навіть найбагатших людей, неодмінно повинен бути печений гарбуз і страви з нього. А страв з гарбуза можна зробити дуже багато, десь близько 30.

Гарбуз.     Я чудовий дар осінній

З гарним та смачним насінням.

Хто їсть кашу гарбузову

Буде сильним і здоровим.

Ведуча.Та хіба тільки кашу добру можна зварити з цього дива, адже крім перших і других страв можна зробити чудову випічку, десерти і навіть варення.

Гостя 1.У нас на Херсонщині дуже полюбляють страви з гарбуза. Люблять його і в нашій родині. Пекли його раз на тиждень, після хліба.

Пам'ятаю, ще маленькою як батько били обухом сокири по товстій шкірі гарбуза - вважалося, що ніж псує смак. Гарбуз репався і розпадався на дві половинки. Разом з жабуринням його клали в піч, що остигала після випічки хліба. А на другий тиждень уже пекли по іншому: різали на шматочки, наповнювали ним макітру, пересипаючи кожен шар пасльоном.

Гостя 2.А я хочу запропонувати цей старовинний рецепт гарбузової бабки з рисом. (Рецепт)

Гостя 3.    Хвастать, подружки, не стану,

Скажу чесно, без прикрас.

Нові я рецепти знаю,

Щоб порадувать всіх вас.

Маринади, банки – склянки,

Пиріжки і сухарі -

Все розложимо на лавці,

І вгощайтесь до зорі.

Ось подружечки, вгощайтесь - ікра заморська, гарбузова, запіканка, пиріг чудовий, гарбузовий.

(Пригощає всіх присутніх)

Гостя 4.А чи доводилось вам сьорбати приємний , легкий на смак гарбузовий супчик? (Рецепт)

Гостя 5.Як ви знаєте зараз у магазині можна купити все, що душа забажає: тістечка, торти, печиво, та мій чоловік, мрійливо мружачись, та, на мене поглядаючи, каже: " А які плачинди добрі пекла наша бабуся..."

Ведуча.Плачинди та вертути, пиріжки і крокети, штруделі і оладки, пудинги та тістечка, запіканки та котлети - за гарбузом - лежнем ніколи і посидіти господарці. Та кухарський гарбузовий клопіт необтяжливий ні для рук та голови, ні для шлунку їдаків, бо гарбуз можна споживати у будь - якому вигляді.

Гарбуз. "Мій брат Кіндрат крізь землю пройшов, мішок грошей знайшов" - таку загадку склав вдячний народ про гарбуз. Той, хто вирощує і споживає його, можливо не засипле грішми свої скрині, та мішок здоров'я і бадьорості здобуде неодмінно.

Конкурс загадок.

Повна хата горобців та нікуди вилізти.

Не кінь, не віл, а прив'язаний

Ні вікон, ні дверей, повна хата людей

Ходить по городу великого роду

Без рук ,без ніг, а виліз на пліт

Ліз Мартин через тин, сам переліз, а голову на тину залишив

Жовтий карапуз, та й загруз, бо насіння стільки має, що аж боки роздимає, через те й загруз.

Підготувала Н. Рубан, бібліотекар Великоолександрівської ЦБС 

Вход