Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

"Крим і Таврійський край в творах представників "Серебряного века" – зустріч в поетичному салоні

Цей матеріал є англійською мовою

23.05.2009

Предгорья
Сквозь облак тяжёлые свитки,
Сквозь ливней косые столбы
Лучей золотистые слитки
На горные падают лбы.
Пройди по лесистым предгорьям,
По бледным полынным лугам
К широким моим плоскогорьям,
К гудящим волной берегам,
Где в дикой и пенной порфире,
Ложась на песок голубой,
Всё шире, всё шире, всё шире
Розвёртывается прибой.
М. Волошин



У Крим неможливо не закохатися. Якщо ви хоч би раз побували на теплому півострові, то ви обов'язково повертатиметеся в цей чудовий край ще і ще. Тому що Крим багатоликий. Це галасливі набережні, де витає запах екзотичних блюд і чути пісні естради. Це тихі пляжі і лазурні морські закати. Це солоноватий смак моря і теплий прибережний вітер.
Крим також завжди притягував і служителів мистецтва. Тому важко знайти такого російського письменника, який би хоч раз в житті не відвідав наш півострів. Ентузіасти російської науки і культури починали освоювати Крим десь у другій половині ХІХ століття. Так в 1893 році Олена Оттобальдовна, мати майбутнього художника і письменника Максиміліана Волошина, придбала ще в мало тоді обжитому Коктебелі півтори десятини землі поряд з морем. Своїми руками вона посадила фруктово-декоративний сад, звела будинок, якому призначено було стати своєрідним «літературним салоном». Його двері були відчинені для творчої молоді, людей інтелектуальної праці, діячів російської, української, білоруської та інших літератур і культур. У нім гостювали, працювали над своїми творами і відпочивали – І. Бунін, О. Білий, Й. Мандельштам, М. Гумільов, М. Цветаєва, В. Брюсов та багато інших.
Саме таврійським і кримським сюжетам представників Срібного століття і було присвячено засідання об'єднання вільних художників «Ракурс».
Оцінити красу і неординарність природи Криму через силу поетичного слова дали можливість присутнім члени об'єднання: О. Асатрян, І. Мішуков, С. Зубарев, Р. Домбровська, в чийому виконанні й прозвучали вірші М. Цветаєвої, І. Сєвєряніна, М. Волошина, А. Ахматової, а також пісні на слова Максиміліана Волошина, покладені на музику Ігорем Мішуковим. Поетичні рядки супроводжувалися музикою Судзуки, Пяццола у виконанні Г. Бистрова.
Пізнавальними були і спогади членів клубу про відвідини Волошинських місць у Криму.
 

Коментарі

Коментувати можуть тільки зареєстровані користувачі

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031