Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Точка зору

Цей матеріал є англійською мовою

26.02.2010
Надзвичайна подія відбулася цими днями в бібліотеці: вперше за багато років пройшов конкурс з читання книжок шрифтом Брайля.

Його організувала молодь з обмеженнями зору, що об׳єднує громадська організація “Генерація успішної дії”. Тому, незважаючи на відсутність досвіду, конкурс пройшов дуже цікаво, а головне – його учасники та глядачі вирішили проводити такий конкурс регулярно – з метою підвищення інтересу до читання та вивчення шрифту Брайля.
Учасники конкурсу читали вголос твір Ф.Достоєвського “Елка и свадьба”, а прискіпливе журі враховувало швидкість та виразність читання, відсутність помилок.
Наймолодшому учаснику конкурсу було 19 років, а найстаршому – за 70. Але майже всі вони продемонстрували впевнену техніку володіння шрифтом Брайля. Переможці (а програвших у цьому конкурсі не було) отримали флеш-накопичувачі та диски з аудіокнигами.
Після закінчення конкурсу присутні висловили свою точку зору на :
• необхідність володіння “азбукою для сліпих”;
• необхідність організації постійнодіючих курсів з вивчення шрифта Брайля;
• незадовільний стан забезпечення сучасною українською книгою, виданою шрифтом Брайля.
Також конкурсанти та глядачі ознайомилися з інформацією про святкування 200-річчя з дня народження Луї Брайля світовою спільнотою протягом минулого року (повідомлення Н.Мірошніченко, співробітника Центру для читачів з обмеженнями зору) та прослухали розповідь про стан фонду видань шрифтом Брайля, читацьку активність у бібліотеці Херсонського відділення Українського товариства сліпих (бібліотекар спеціальної бібліотеки Т.А.Крижевська)
Також всі бажаючі могли попрацювати з сучасним тифлообладнанням, що його пропонує бібліотека для своїх читачів з обмеженнями зору.
Переглянути фотозвіт конкурсу ( фото О.Лавінюкова, члена УТОС)
http://www.lib.kherson.ua/ukr-brail.htm
(на фото – наймолодший учасник конкурсу Олександр Рябенький)

Коментарі

Коментувати можуть тільки зареєстровані користувачі

Календар подій

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 2021
22232425262728
2930