Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00
Part`s menu

 

"Наварила борщику в полив'янім горщику"
(із циклу "Смачний день")
 

Ведучий:     У нас сьогодні справжнє свято.
Подивіться, як людей багато.
Ми раді привітати всю "Світлицю" в нас,
Що завітали в добрий час.
 
(На сцену виходять діти, одягнені в костюми овочів )
 
1.                 В полив'янім горщику
Ми наварим борщику.
А що треба? - Бурячок!
Вибирай із нас, дружок!
2.       В полив'янім горщику
Ми наварим борщику.
-   А що треба? - Капустина!
-   А ще треба? - Цибулина!
-   А ще треба? - Квасолина!
-   А ще треба? - Картоплина!
Вибирай нас, господине!
3.                 В полив'янім горщику
Ми наварим борщику,
Будем пригощати,
Осінь шанувати!
 
Ведучий: За те, що щедрі дари принесла, а ще відпочинок не тільки землі - годувальниці, а й всім людям. Дорогі гості, ми запросили вас на незвичайну зустріч, яка присвячена мабуть чи не головнішій страві українців - борщу.
 
Виходять на сцену чоловік та жінка в українських костюмах. Лунає пісня:
 
Чоловік: Дай борщу, милая, дай борщу, милая,
Дай борщу, милая, мила чорнобривая.
 
Жінка : Я не маю бурячка, милий мій, миленький,
Я не маю бурячка, голубе сизенький.
 
 
Чоловік : То купи, милая, то купи ,милая,
То купи, милая, мила чорнобривая.
 
Жінка : Я не маю грошей, милий мій, миленький,
Я не маю грошей, голубе сизенький.
 
Чоловік : Зароби, милая, зароби, милая,
Зароби, милая, мила чорнобривая.
 
Жінка : Я слаба, милий мій, миленький,
Я слаба, голубе сизенький.
 
Чоловік : То вмирай, милая, то вмирай, милая,
То вмирай, милая, моя чорнобривая.
 
 (Махає рукою і потихеньку відходить)
 
Жінка (вже веселішим голосом):
Заробила грошей, милий мій, миленький,
Наварила борщику, голубе сизенький.
 
Чоловік : То вгощай милая, то вгощай, милая,
Насипай, милая, моя чорнобривая.
 
(Виносять на сцену борщ)
 
Чоловік:      Чи любите ви борщ так, як люблю його я ?
Без нього я жодного дня не можу прожити:
З часничком і пампушками,
З цибулькою і грибами,
З морквою, квасолькою,
Перцем, бараболькою.
І пісненький, і жирненький,
Ой же, який смачненький !
  
Господиня : В цьому році, Слава Богу, городина вродила. Є з чого борщ зварити, дорогих гостей пригостити.
 
Господар : А моя люба дружинонька дуже добрий борщ готує. Ви зараз його покуштуєте і оціните. Запрошуй, жінко, всіх до столу !
 
Ведучий : Дякуємо за запрошення, пане господарю, і вам, люба господине. Який же українець та відмовиться від борщу.
 
Господиня : Наш борщ є своєрідною візитною карткою країни -України. Подейкують : страву вигадали осілі на хуторах козаки. І вже 300 - 400 років ласують цією добренною стравою і у великих містах, і у маленьких селах.
 
Ведучий : Здавна в Україні існувало три різновиди борщу : перший - червоний, наче налитий полум'ям, готували з капустою, буряком, морквою, пастернаком, картоплею. У святкові і недільні дні наші предки варили борщ на мясній юшці, а у будні засмажували салом з часником чи цибулею.
 
Господиня : Як приходила довгожданна весна - варили щавелевий, зелений, або весняний борщ з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка, засмачуючи круто звареним яйцем і сметаною. Так само як і червоний, зелений борщ у піст готували без сала і м'яса, на олії, з грибами та рибою.
 
Звучить українська народна пісня "Казав мені милий"
 
Ведучий: Наварила, подала чоловікові, він скуштував і що ж? Чи не так як у вірші В.Шаройка "Догодила"?
- Вже, Онисько, не прощу! –
Сердився Гаврило.
- Ти поганого борщу
Знову наварила.
- Перестань мене сварить!
Зараз нарихтую
Необхідне все - і в мить
 Свіжий приготую.
Борщ той самий узяла,
перекип'ятила,
Повну миску налила...
Все ум'яв Гаврило.
Ложку смачно облизав,
Погукав Ониську
І люб'язно проказав:
- Наливай ще миску!
 
Ведучий: Борщ, так званий холодний, готували винятково влітку. Молодий городній буряк різали соломкою, заправляли квасом, чи сироваткою, додавали зелень петрушки, кропу, часнику, цибулі, круто зварене яйце. Їли охолодженим, нерідко з вареною картоплею замість хліба.
В залежності від достатку, наявності тих чи інших продуктів, досвіду господині, борщ міг бути густим : аж хвилі встають, такий, що за туманом дітей не видно; рідким : хрущі в борщі, а жаба в юшці. Були борщі із свищами - майже зовсім порожні, жонаті - ті, що з кашею, перелякані - бліді, лисі - це ті , що без м'яса.
 
Господиня: Кожна господиня намагається зварити найсмачніший, найпоживніший борщ для свого любого чоловіка, для всієї родини, і в глибині свого серця вважає, що її борщ найкращий.
 
Читається вірш Григорія Лютого "Борщ варила" (додаток)
 
Господиня: Багато хто вважає, що борщ починається з приготування бульйону. Та це далеко не так. І хоч до складу борщу може входити близько 20 продуктів, борщ починається з буряка, він головний у цій страві, тому і назва борщу походить від слов'янського слова "борщі", що означає буряк.
 
Ведучий: Запитайте француза, японця, англійця, ефіопа і бразильця що таке борщ і одержите 5 різних відповідей. Навіть на батьківщині борщу рецепти відрізняються великою різноманітністю, адже, як і господинь, двох однакових борщів не буває : і до цих пір у кожному регіоні України збереглися свої рецепти борщу. Згадаємо ?
 
гостя: У нас на Полтавщині разом з товченим салом борщ заправляли куриними патрохами.
 
2 гостя: А на Хмельниччині - смальцем і розведеною гарячою сметаною.
 
3 гостя: Житомирщина славиться борщем із в'яленими в'юнами та грибами.
 
4 гостя: В Чернігові борщ готували на польський манер - з чорносливом.
 
гостя: На Поділлі для заправки борщу додавали спеціальний квас із запарених житніх висівок - грис.
 
6 гостя: На крайньому заході борщ варили дуже рідким, лише з буряком, заправляючи засмажкою, а для кисло – солодкого смаку додавали сік свіжих вишень або яблук.
 
Господиня: А у нас, на Півдні, для гостроти у борщ додають червоний стручковий перець.
 
Ведучий: Віруючі хазяйки пам'ятали і вміли готувати пісні борщі з карасями, квасолею та грибами.
 
Молоді дівчата в українських костюмах виходять на сцену з пампушками, перепічками та свіжим хлібом.
 
Перша: А який же борщ без пампушок, пишних, кругленьких, в печі випечених, часником пересипаних.
Друга: А без перепічок на запашній олії смажених, як укусиш, так і не одірвешся - така смакота !
Третя : До борщу ніщо так не годиться , тільки паляниця !
 
Господиня: Борщ - справа дуже делікатна. Коли він вариться -Боже борони, не можна лихословити, бо борщ вийде недобрим. Ця страва готується здебільшого "на око" . Головне вкласти в приготування душу, тоді навіть борщ із сокири буде здаватися вишуканим делікатесом. Однак кілька рецептів борщу знати не завадить.
  
Присутні дивляться плакат "Борщ на всі смаки" з різними рецептами борщу і діляться своїми рецептами.
 
Ведучий: Без борщу наші предки не обходились жодного дня. Готували його в святкові дні, подавали на весіллях, хрестинах та поминках. Чимало пісень, віршів, частівок, приказок склав український народ і присвятив борщу.
Приказки : їж борщ з грибами, та держи язик за зубами. Борщ - усьому голова. Борщ та каша - їжа наша. Що до чого, а борщ до хліба. Борщ без каші - удівець, каша без борщу - вдова . Було б чим борщ оженить, так каші немає. Борщу однаково - чи йому пампушок, чи галушок.
 
Ведучий: Та і це ще не все. Крім всіх своїх заслуг, борщ ще й лікує. Дієтологи стверджують, що людина, яка регулярно обідає борщем, не знає проблем з :
- Травленням - велика кількість овочів благотворно впливає на роботу шлунка і кишечника;
- З зайвою вагою - капуста, яка має в собі тартронову кислоту, перешкоджає відкладенню жиру;
- З імунітетом - в борщі багато не тільки вітамінів, а й противірусних компонентів (все це знаходиться в цибулі, часнику, перці).
Борщ передає нам силу, наснагу, здоровя від рідної землі. Він поживний , багатий вітамінами і калоріями, від яких дехто може стати і небезпечним.
 
Звучить вірш Павла Глазового "Чудодійний борщ" (додаток)
 
Ведучий:  Ось бачите яку силу має борщ. Недарма він визнаний одним із ста блюд, які люблять і залюбки їдять жителі планети Земля.
 

Calendar

   1 2 34
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930