"Безцінний дар природи"

“Безцінний дар природи”

(смачний день)

 
     Оформлення зали: імпровізована пасіка - соняхи, тин, вулики; книжкова виставка “Мед - солодощі, ліки, косметика... “; виставка страв, одним із компонентів яких є мед; виставка різних сортів меду; виставка ліків з використанням продуктів бджільництва; плакат із написом “Була весна. Цвіли сади. Їв стільники, лились меди... А.Кичинський”; плакат з написом “Квіти - слова. Бджола - мелодія. Мед - пісня, тягуча й солодка. А.Кичинський “. За столами сидять гості заходу.
     Виконується “Танець маленьких бджілок” під музику “Полёт шмеля” М.А.Римського - Корсакова.
 
Ведучий. Зовсім не випадково нашу зустріч ми почали з яскравого танцю бджілок. Бджільництво відоме людині вже як мінімум п’ятнадцять тисяч років. Щоправда, більшу частину цього часу люди не розводили бджіл у вуликах, а полювали на них, тобто знаходили їхні гнізда у дуплах дерев, убивали бджіл і забирали мед. Іноді знайдені гнізда не руйнували одразу, а переносили в певне місце. Так і зародились перші пасіки. А от перші вулики, такі як ми їх знаємо, з’явилися лише у XVIII столітті, з них можна було виймати стільники не наносячи шкоди бджолиній сім’ї. З прадавніх часів процвітало бджільництво у Палестині. Причому, бджолині сім’ї поселялися в скелях. У спекотні дні вниз по каменях стікав мед. Звідтоді ці місця поетично називають “земля, де течуть мед і молоко”. В Древньому Єгипті три тисячі років тому також було бджільництво. І не просте, а кочівне. На півдні цієї країни медозбір починався раніше, тому кожну весну бджіл перевозили ближче до витоків Нілу. Там вулики стояли на плотах, з них бджоли літали за взятком. Плоти повільно, по мірі цвітіння медоносних рослин в більш північних провінціях Єгипту, просувались вниз по Нілу. А бджола в цій країні була священною твариною. На щитах з емблемою і написами перед іменем фараона була зображена бджола. На саркофагах царів теж малювали бджіл. З часом стверджується думка: “Бджола - трудівниця заслуговує найбільшої поваги”. Тим більше, що бджолу шанували від Київської Русі й донині. А зараз запрошуємо вас на імпровізовану сучасну українську пасіку. А нашим екскурсоводом буде дід Василь.
 
Дід Василь. Добрий день, мої любі! Я завжди радий гостям, а от бджоли сторонніх не люблять. Тому наша пасіка буде імпровізованою, а от медком я Вас пригощу найсправжнісіньким трішечки пізніше.
     Бджолина сім’я існує за принципом, спільним для всіх комах. За розмноження відповідає одна матка, яка відкладає 1000 - 2000 яєць у стільники, а робочі бджоли (самиці, не здатні до розмноження) виконують усю роботу у вулику. Термін “цариця” щодо “головної” самиці - не просто красива метафора. Вона справді “керує” життям сім’ї, виділяючи хімічні речовини, які зумовлюють поведінку робочих бджіл. Ці речовини називаються феромонами. Трутні - самці бджіл - не виконують ніякої корисної роботи і потрібні лише для розмноження. Живуть вони недовго. Одразу після шлюбного польоту трутнів з маткою їхнє життя закінчується: вони або гинуть самі, або їх убивають і викидають з вулика робочі бджоли. Стільники, як відомо, складаються з шестигранників. А чому? Як показують розрахунки, саме така форма забезпечує найменші витрати будівельного матеріалу при побудові чарунки найбільшого об’єму! Чарунки призначені для зберігання меду, а також для виведення молоді. Крім звичайних чарунок існують і трохи більші - для трутнів. І зовсім великі - для маток. Бджоли будують стільники самотужки. Невеличкі пластинки воску утворюються в спеціальних залозах, розташованих на черевці. Бджола знімає їх особливими утвореннями - щипчиками, які знаходяться на задніх ніжках, і використовує для будівництва чарунок. У частину чарунок матка відкладає яйця, частина заповнюється пергою, яка слугує для живлення личинок робочих бджіл, а решта - медом. Коли з яєць виходять личинки, робочі бджоли починають їх годувати. Майбутніх “цариць” постійно годують так званим “маточним молочком”, яке виділяється спеціальними залозами. Майбутні робочі бджоли їдять маточне молочко тільки в перші дні, а потім переходять до більш простої їжі - перги (утворюється з квіткового пилку).Що саме вийде з лялечки - робоча самка чи цариця, залежить тільки від умов живлення. Бджоли ретельно піклуються про свій вулик. Усі щілини в ньому вони замазують прополісом, який виробляють із бруньок рослин або з деревини. У вулику підтримуються постійні вологість повітря та температура. Бджоли - охоронці на вході стежать за тим, щоб у вулик не потрапив чужий. Роботи у бджіл багато. Існує “фахова спеціалізація”, що змінюється з віком. Це дуже цікаве явище. Перші дні життя бджілці “доручають” роботу прибиральниці - вона вичищає старі чарунки. Потім працює “годувальницею” - годує спочатку пергою, а потім і “маточним молочком”. Згодом вона приймає корм, стає “будівельницею”, далі “охоронцем”. Найвідповідальнішу роботу - збирання нектару виконують найстаріші бджоли. Збирання нектару - дуже складна й копітка робота. Але бджоли збирають не тільки його. На задніх ніжках вони мають цілий набір “інструментів” для збирання пилку, з якого виробляють пергу. Коли бджола відвідує квітку, пилок збирається на її ніжках, утворюючи так звані обніжки. У вулику бджола знімає обніжку, заштовхує її в чарунку. А зверху заливає медом. Мед - це не просто згущений нектар. У зобику бджоли він зазнає складних хімічних перетворень, збагачується органічними кислотами, ферментами, бактерицидними речовинами. Потім бджола передає краплину іншій бджолі, яка продовжує процес. Врешті-решт, крапля напівфабрикату виділяється у чарунку стільника. Після цього відбувається процес згущення меду. Для цього бджоли переносять краплину з однієї чарунки до іншої, тріпочуть крильцями на зразок вентиляторів, - одне слово, сушать її. Наповнену чарунку запечатують воском і там мед повинен визріти близько чотирьох тижнів. Стільки праці заради краплини меду, яку майже неможливо побачити неозброєним оком! Щоб отримати 1 кілограм меду, бджолам необхідно зібрати нектар із 10 мільйонів квітів і принести 120-150 тисяч нош меду. Дуже цікавим явищем є “танці” бджіл, за допомогою яких одна бджола розповідає іншим про місце, де є багато їжі. Своїм танком бджола пояснює напрямок польоту щодо сонця та відстань до об’єкта. За запахом “танцюристки” інші бджоли визначають вид їжі. Коли інші бджоли зрозуміють танок, вони й самі починають повторювати його, утворюючи щось подібне до “танцювального ансамблю”. Раз на рік бджоли рояться. При цьому стара матка з частиною робочих бджіл залишає вулик і відшукує для себе нове місце, яким найчастіше буває інший порожній вулик. Замість неї у старому вулику залишається молода матка, яка народилася цього року. Молода господиня на деякий час вилітає з трутнями з вулика і запліднюється. Непотрібні вже трутні гинуть, а матка повертається додому і переходить до виконання своїх безпосередніх обов’язків - розмноження. Наступного року все повторюється спочатку. Живе матка 4-5 років (звичайні робочі особини - не більше місяця). Господарське значення бджіл полягає не тільки у виробленні меду, воску, прополісу, перги, маточного молочка, бджолиної отрути, квіткового пилку, забрусу. Перелітаючи з однієї квітки на іншу, вони забезпечують запилення, необхідне для розвитку більшості квіткових рослин. Наявність пасіки поблизу поля чи саду значно збільшує врожай. Зараз хочу вам показати, який вигляд мають продукти бджільництва- перга, віск, прополіс та інші.
 
(Діти - бджілки показують запрошеним різні продукти бджільництва).
 
Ведучий. Дякуємо, діду Василю за вашу розповідь. А зараз - рекламна пауза. До вашої уваги - розповідь фармацевта про лікарські препарати з вмістом продуктів бджільництва.
 
(Фармацевт розповідає про ліки, в яких присутні продукти бджільництва - квітковий пилок, апілак, вітадон, поленовітал, мелькацим, настоянку прополісу та інші. Діти - бджілки допомагають показати всі ці ліки).
 
Виступ фармацевта.
 
Ведучий. Дякуємо за цікаву розповідь. Мед - дуже корисний продукт. Він допомагає при застуді, шлунково - кишкових захворюваннях, сприяє загоєнню ран, зміцнює імунітет. Штучний мед (і тим більше цукор) таких властивостей, звісно, не має. З лікувальною метою використовується мед, та інші продукти бджільництва. Докладніше про це нам розповість лікар.
 
Лікар. Коли ми захворіємо, то неодмінно п’ємо чай із медом. Мед здавна вважався найкориснішим натуральним продуктом, що наділений лікувальними властивостями. Бджола - маленька крилата комаха, що його виробляє, існує понад 50 мільйонів років і віддано виконує свою справу. Мед і продукти бджільництва люди широко вживають по сьогодні.
     Хімічний склад меду складний, залежний від виду рослин, кліматичних умов та грунту певної місцевості. У ньому міститься понад сто різних корисних для організму компонентів. Бджолиний мед близький до складу кров’яній плазмі і суттєво відрізняється від інших продуктів харчування. В ньому міститься фруктоза - 40%, глюкоза - 35%, невелика кількість сахарози і мальтози, мед також містить до 2% мінеральних солей і до 20 % води. В меді містяться ферменти, необхідні для нормальної роботи організму та вітаміни В1, В2, ВЗ, В5, В6, Be, E, К, С і каротин у найбільш придатній для засвоєння організмом формі. Також тут знаходяться фактори росту, антибіотики і білки. При нагріванні меду вище 60 градусів руйнуються ферменти і він втрачає деякі лікувальні властивості.
     Антибактеріальні, протигнильні, ранозагоюючі властивості меду широко застосовувались ще у давнину. Наприклад, тіло полководця Олександра Македонського, що загинув під час походу на Близький схід, було перевезено для поховання в столицю Македонії зануреним у мед. Відомий римський лікар Клавдій Гален широко рекомендував мед для лікування різних хвороб.
      Маючи заспокійливу дію, стакан медової води є самим нешкідливим снодійним. Крім того мед використовують при серцево-судинних захворюваннях, а також при виснаженні організму і втомі. Віск - чудовий засіб, що зігріває і пом’якшує. Його здавна застосовують для лікування ангіни - компреси на шию.
     Не менш цінні й інші продукти бджільництва - прополіс, бджолина отрута, бджолиний віск, квітковий пилок, забрус, маточне молочко. Прополіс містить близько 65 % ефірних масел, 5% пилку, багатий вітамінами та мікроелементами. Прополіс вбиває понад 100 видів бактерій, грибків та вірусів. Він діє на збудників таких недуг, як туберкульоз і грип. До того ж, під час лікування прополісом організму не загрожують дисбактеріоз, кандидоз, як це буває при застосуванні антибіотиків. Він добре загоює рани та опіки. Прополісом також лікують запалення вуха, горла, носа, слизової оболонки рота, захворювання шкіри, дихальних шляхів та системи травлення. А ще прополіс - чудовий профілактичний засіб проти утворення тромбів. Він поліпшує мікроциркуляцію крові, зменшує шкідливі наслідки запалювальних та шокових станів при атеросклерозі. Доведено, що він зміцнює зубну емаль та запобігає карієсу. Найбільш якісним вважається м’який прополіс, оскільки твердий містить багато домішок.
     Ще одним продуктом є перга (бджолиний хліб), якою бджоли вигодовують свої личинки. Перга утворюється в стільниках, як кінцевий продукт переробки зібраного бджолами пилку. Вона збагачує шлунок людини мікрофлорою, допомагає позбавитись дисбактеріозу. Містить вітаміни Е і В.
     Бджолиний віск, багатий мінеральними речовинами, є складовою частиною багатьох ліків, знаходить широке застосування в косметичних засобах.
     Інший бджолиний продукт - забрус - цілющий засіб, який бджоли виготовляють із воску, прополісу, квіткового пилку. Він корисний тим, що має сильні антибактеріальні властивості, добре лікує захворювання носоглотки та верхніх дихальних шляхів і не спричиняє алергії.
     Маточне молочко завдяки своєму складу і властивостям є біологічним стимулятором, що активізує всі життєві процеси організму. Воно знижує рівень холестерину і цукру в крові, регулює функції печінки, ендокринних та статевих залоз, підвищує апетит та життєвий тонус, нормалізує обмінні процеси, зір, пам’ять, регулює артеріальний тиск, благодійно впливає на нервову систему. На сьогодні є відомості, що маточне молочко викликає значні покращення у стані хворих, що мають злоякісні пухлини.
Кашель краще лікувати квітковим пилком, він підвищує гемоглобін у крові, а також має сечогінний ефект. Його радять вживати при виснаженні організму і хронічних недугах. Дітям і людям похилого віку квітковий пилок прописують замість полівітамінів. Особливо багатий пилок провітаміном А, в пилку з жовтої акації його в 20 разів більше, ніж у червоній моркві.
     Бджолина отрута - прозора, має різкий запах меду і гіркий пекучий смак. Відома стимулююча дія отрути на функцію гіпофізу і надниркових залоз. Якщо вам не поталанило і ви стали жертвою бджолиного укусу, то можна використати будь -який протиалергійний препарат і заспокоїтись думкою про цілющі властивості бджолиної отрути. Це незамінний засіб при лікуванні радикуліту і не тільки.
     Отож мед, прополіс, перга, квітковий пилок та інші продукти бджільництва -безцінні, з’являються завдяки копіткій, безперервній праці бджілок. Людина повинна по - справжньому цінити цей дар і сприймати його з подякою. Однак, не забувайте, що ще древні казали: “Кожні ліки можуть стати ядом”. Тим більше це стосується нашого часу, коли здорових людей майже немає, а у хворих дуже часто є не одна хвороба, а цілий букет. Перед тим, як застосовувати будь-які ліки, велике прохання, звертайтесь до лікаря.
 
(Лікар відповідає на запитання присутніх).
 
Ведучий. Дякуємо і вам за корисну консультацію. А до уваги наших гостей іще одна рекламна пауза. Із виставкою - консультацією “ Мед - солодощі, ліки, косметика...” вас познайомлять працівники читальної зали.
 
Виступ працівників читальної зали.
 
     Виставка - консультація “Meд - солодощі, ліки, косметика...
     “Квіти - слова. Бджола - мелодія. Мед - пісня, тягуча й солодк. Цитата: Анатолій Кичинський”
     1 розділ. Медові солодощі. (У розділі представлено літературу про використання меду в харчовій промисловості, а також рецепти блюд, де використовується мед)
     2 розділ. Ліки від Матінки - Природи. (У розділі представлено літературу про використання продуктів бджільництва в фармацевтичній промисловості, а також рецепти найпростіших ліків, які можна приготувати в домашніх умовах).
     3 розділ. Косметика для всіх. (У розділі представлено літературу про використання продуктів бджільництва у косметичній промисловості, а також рецепти медових масок, кремів, бальзамів, лосьйонів та ін.)
     4 розділ. Все про мед, і не тільки... (У розділі представлено літературу про використання продуктів бджільництва в інших сферах людської діяльності).
     5 розділ. Медова скарбниця. (У розділі представлено безліч корисної та цікавої інформації про мед, бджолину отруту, віск, пергу та ін. продукти бджільництва).
(Розповідь про розділи книжкової виставки та міні - огляд найцікавіших матеріалів. Найяскравіші матеріали демонструють діти- бджілки).
 
Ведучий. А тепер від книг ми запрошуємо вас до столу. Страви на ньому незвичайні. В кожній обов’язкова складова - мед.
 
Дід Василь. А я вас хочу познайомити із різними видами меду. Тут у мене є і травневий(він у пасічників особливо цінується), і гречаний, і малиновий, і липовий, і гірчичний, мед з білої акації, з конюшини, соняшниковий мед, мед із різнотрав’я. Пригощайтеся.
 
(Діти - бджілки розносять запрошеним мед та інші гостинці. Всі присутні пригощаються медовими стравами - мед з горіхами, печиво на меду, торт “ Медяник “ та інші).
 
Ведучий.   Медовий місяць літа липень.
                  У сотах свіжої стерні
                  Стоять густі, медові дні.
                  Душа до тіла так і липне,
                  Дорога тягнеться, як мед,
                  І густина її медова -
                  Солодка, наче рідна мова.
                  В меду злипаються уста.
                  І пахне світ, як медозбірня.
                  І провідна зоря вечірня -
                  Як меду крапелька густа.
                                          Анатолій Кичинський
 
     Ось і закінчується наша зустріч. Сподіваємось, що сьогодні ви дізнались багато цікавого і корисного. Бажаємо, щоб у вашому житті завжди було багато медових днів, солодких свят. Міцного здоров’я вам на багато - багато років. І бджолиної працелюбності на все життя.
 
Хореографічна композиція “Веселі бджілки”
 
Підготувала Наталія Рубан,
бібліотекар Великоолександрівської ЦБ

Календар подій

 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Бібліотека працює:
з 9:00 до 18:00
п'ятниця – вихідний день
останній понеділок місяця –
санітарний день