"Картопляне диво"

"Картопляне диво"
(смачний день)
 
Представлено композицію "Дари Херсонщини" (в центрі півтора кілограмова картоплина запнута хустинкою, в обрамленні перцю, помідорів, огірків, моркви, інших овочів, чорнобривців та айстр.
Оформлено стенд "Хороша картошечка, когда с салъцом её намять..." з рецептами картопляних блюд.
Перегляд літератури "Картопля знана й невідома"
 
Ведучий 1. Настав довгожданий ранок. Коли придворні короля вийшли у сад його величності, то були зачаровані квітами ніжного бузкового і фіолетового кольору. То розцвіла рослина, яку недавно привезли до палацу з Іспанії.
 
Ведучий 2. Першою ці квіти приколола до корсажу свого плаття королева Марія Антуанетта, а вже за нею знатні дами вважали за честь прикрашати цими квітами свої зачіски та вбрання. Хто б міг тоді знати, що ця загадкова рослина згодом стане для людства другим хлібом. Ви, мабуть, здогадалися. Це цвіла картопля - наша годувальниця і помічниця.
 
Ведучий 1. У цих квітах таки є якась незвична краса, яка надихнула відомого поета Є.Євтушенка до таких слів: "Взаправду я - не понарошку люблю цветок простой картошки". Наш земляк, поет А.Анастасьєв теж не забув про картоплю, присвятив їй такі рядки:
 
... До біса ямби і хореї, відпочива нехай Пегас -
Уже ранковою зорею на сході смужка зайнялась.
Іду на грядку і натхненно сапа співає у руках...
Живи, поезіє зелена, у найзмістовніших рядах.
Виконую роботу звичну, таку буденну і просту,
І як лірично! Як лірично стоїть картопля у цвіту!
 
 
 
 
 
 
 
Ведучий 2. Довга та цікава історія у картоплі. Та для цього нам треба повернутися у далеке XVIct., у той час, коли картопля була справжнім дивом для всіх.
 
Історик. Завезли її не то з Перу, а то може з Чілі, а загалом з Південної Америки. 400 років тому. Там батьківщина цього овоча. В Андах, на висоті від 500 до 4,5 км. ростуть у дикому стані майже всі відомі види картоплі. Жили собі індіанці і гадать не гадали, що їх чекає таке лихо. В XVI ст. з Іспанії прийшли завойовники - конкістадори. В пошуках золота вони перепливали на своїх каравелах океан, грабували і вбивали мирних жителів Америки - індіанців, а потім везли награбоване додому.
 
Ведучий 1. Та завойовники, які везли на своїх судах золото і срібло не підозрювали, що самим цінним вантажем були скромні "плоди землі" - клубні картоплі, які вони брали в дорогу. Цінність всіх цих груд золота покажеться мізерно малою, якщо зрівняти її з тією користю, яку принесла людству картопля.
 
Історик. І хоч в Європі картопля з'явилася в XVI ст. та до кінця XVII була делікатесом. Ще в кінці XVII ст. польські аптекарі вирощували картоплю для лікарських потреб. І в той же час, дякуючи наполегливості аптекаря Пармантьє з 1771 року вона стала звичною стравою багатьох французів. Співвітчизники цього провізора, ентузіасти до цих пір пам'ятають його слова: "Серед багатьох рослин, може бути ні одної, яка з більшим правом, як картопля заслуговувала б на увагу добрих громадян".
 
Оповідач. До Росії картопля була завезена при цареві Петру 1.1 зразу її користь не була оцінена, та й як можна було оцінити: то куштували її сирою і бажання їсти її зникало назавжди, то вживали ягідки, які з'являлись на місці квітів і труїлися. І пішла недобра слава про цю рослину, і навіть бунти виникали. Та коли все ж таки зварили те, що росло в землі, то були у захваті - так картопля стала життєво необхідною. "
 
Ведучий 2. В Україні "тортофель" (так його називали німці) почали вирощувати спочатку у поселеннях німців - колоністів на Лівобережжі, в Харківській та Полтавській губерніях, а з 1742 року по всьому Правобережжі, в Волинській, Подільській, Київській губерніях.
Виходить жінка в українському одязі і розповідає далі.
 
Українка. А до нас, в степи херсонські приїхала картопелька -годувальниця на возах переселенців - полтавчан та чернігівців, а разом з нею і ця пісня.
Виходять ще дві жінки в українському одязі і виконують пісню "Картопельки".
 
Українка. Херсонщина далеко не картопляний край. І хоч наша таврійська сторона знаменита далеко по світах голопристанськими кавунами, хорольськими динями, цюрупинськими помідорами, борозенськими пшеницями, яка поважаюча себе господиня не посадить на городі картоплю. Плекає та доглядає її як малу дитину і в розмові з сусідкою перше питання саме про неї: "А яка вже у вас картопелька? Чи вже покропили? А чи зацвіла вже?"
 
Ведучий 2. Мешканець міста також не може восени спокійно заснути, доки не покладе у погріб чи на лоджію декілька мішечків розсипчастої смачної картоплі. А деякі з них^кои було можна посадили б її прямо посеред асфальту, на маленькому клаптикові землі, бо всі ми її діти ... і дуже сумуємо за матінкою - землею і за тим, що на ній росте.
Оповідач читає вірш А. Тютюнник "Картопляний цвіт".
 
Ведучий 1. Ви собі можете уявити життя без картоплі? Я - ні. її їдять, можна сказати, не перебільшуючи, кожен день, нею лікуються, використовують у народному господарстві, про неї складають вірші, і звісно про неї співають .
Члени клубу співають пісню "Антошка" (сл. Ю.Ентіна, муз. В.Шаїнського).
 
Ведучий 1. Якщо є у світі продукт, вживаючи який людина може жити довгий час, то це картопля. Та вона буває, як ви знаєте, різна. Одні полюбляють з білою м'якоттю, інші їдять жовту. На батьківщині картоплі Південній Америці саджають і споживають клубні з жовтою м'якоттю. В Європі, та й у нас, любителів жовтої окраски небагато. А шкода... Вважається, чим жовтіша картопля, тим більше каротину. А вітаміни потрібні всім. Та не одним каротином славна картопля. Є там і вітаміни С. За великою кількістю крохмалю вона близька до багатьох злакових культур, а по багатству мінеральними солями - до овочів. Амінокислоти, солі, мікроелементи. Картопля напічкана калієм, тому не випадково лікарі рекомендують її сердечникам. Половинка печеної картоплі в день це все, що треба, щоб допомогти вашому сердечку.
 
Ведучий 2. Про картоплю можна розповідати дуже багато цікавого, корисного і повчального.
 
Історик. Раніше, коли люди зігрівалися теплом дров, картоплю щедро підсипали попелом. Старше покоління згадує, що картопля була такою доброю, що йшла на експорт. А в 1936 році наша країна одержала від зарубіжних покупців подяку за якість. Ні шотландська, ні англійська, ні датська, ні голландська з нашою картоплею зрівнятися не могли. Отаке -то було.
Виконується танок "Бульба"
 
Ведучий 1. Якби картопля вміла розмовляти, то розповіла б не тільки про себе, а й про винахідливість і кмітливість простих селян. От куди ми діваємо бадилля? Викидаємо, палимо.
 
Оповідач. А в старі часи ним успішно годували овець. І воно не тільки заповнювало овечі шлунки, а й збільшувало настриг вовни в два рази.
Тільки і це ще не все.
 
Ведучий 2. Настало літо. Хазяї поміркували так: а чому б цим кормом та й не годувати молочних корів. Що з цього вийшло розповідав один із свідків.
 
Оповідач. Він зайшов у корівник і відчув дуже неприємний запах. Тварини понуро стояли, нагнувши голови. Із рота у них довгими нитками тяглася темно - бура слина. Молоко на смак було таким, неначе у нього насипали перцю. Ледь відпоїли корівок дубовою корою. А от вареною картоплею вони ласують залюбки.
 
Ведучий 1. Правду кажуть: кому вершки, а кому корінці. Та ясно одне: без картоплі неможливо уявити наш стіл. І так, як варимо ми її кожен день в борщі і в супі, галушках і розсольнику, в капусняку та варениках я хочу порекомендувати вам поради, які згодяться кожній з вас.
Молоду картоплю легше почистити, якщо її ненадовго покласти спочатку в гарячу воду, а потім в холодну.
Якщо хочете, щоб руки не потемніли, перед тим, як чистити картоплю змочіть їх оцтом і висушіть.
Молода картопля легко почиститься, якщо покласти її в мішечок з сіллю, зав'язати і покатати по столу.
Картопля буде доброю, якщо в воду в якій вона вариться, покласти 2-3 зубчики часнику, лавровий листочок чи трошечки сухого кропу.
Картоплю треба варити в підсоленій воді в закритому посуді на помірному вогні. Вона швидше звариться і буде добрішою, якщо добавити у воду 1 ст. л. маргарину.
Дрібочка цукру добавлена до овочів в процесі варки покращує їх смак.
Варена картопля для гарніру залишиться світлою, якщо у воду в якій вона вариться, добавити трохи оцту. Картопля в такому випадку не розвариться і буде добрішою.
Якщо картопля починає розварюватися добавити в каструлю трохи холодної води чи огіркового або капустяного розсолу. Можна також через 15 хвилин після закипання воду частково злити і доварювати картоплю на пару.
Чи знаєте ви, що якщо потримати очищену картоплю під холодною водою, то після варки вона буде розсипчастою.
Картопля зварена в кожушках легше почиститься, якщо її зразу ж після варки опустити в холодну воду, або облити холодною водою.
Яка корисна печена картопля. Тільки її треба перед цим змазати маслом, тоді картопля стане м'якою і не зморщиться. І якщо проколоти її голкою, то картопля і не потріскається.
Якщо ви приготували картопляного пюре більше чим треба, то для збереження залийте його розтопленим маслом - тоді на ньому не з'явиться шкірочка.
Картопляне пюре буде добрішим, якщо картоплю варити на пару. Для того, щоб пюре було пишним в нього треба добавити масло і збити, потихеньку добавляючи гаряче молоко.
Смажена картопля смачніша, якщо її перед смаженням підсушити. При жарінні в невеликій кількості жиру картоплю соліть. Коли доведете до пів готовності - картопля стає соковитою і доброю. Стару картоплю варіть тільки чищеною, якщо у воду додати трохи оцту, вона не потемніє.
 
Ведучий 2. Ви всі пам'ятаєте фільм "Дівчата", який всі з задоволенням колись дивились... Чарівну повариху Тосю і її видані скоромовкою рецепти: "Картофель отварной, запеченный, картофель жареный, картофель жареный со сметаной, картофель жареный с грибами. Картофель фри. Картофельные оладьи, они же котлеты, драники, пюре, картофельные шарики с сыром - фри, блинчики с картофелем, блинчики с картофелем и грибами, вареники с картофелем, вареники с картофелем и грибами, картофельная запеканка с фаршем..." Та це тільки частина рецептів, які можна приготувати з картоплі. В кожній сім'ї є свій фірмовий рецепт. І сьогодні кожна з нас розповість про своє улюблене блюдо, а ми всі разом покуштуємо його.
Кожна з запрошених розповідає про страву, яку принесла і всі куштують її. Перше місце одноголосно присудили картопляному рулету.
 
Ведучий 2. Ну от і закінчилось літо. Настала пора, коли з щемом в серці дивишся на порожні ділянки, де ще зовсім недавно росли квасоля, цибуля, огірки, помідори і картопля. Мабуть саме в цю пору ходить гарбуз по городу, питається свого роду. А чи живі, чи здорові всі родичі гарбузові? Обізвалась жовта диня гарбузова господиня. Ой ми живі, ми здорові всі родичі гарбузові. Обізвалась морквиця, гарбузовая зовиця. Ой ми живі, ми здорові всі родичі гарбузові. Обізвалася квасоля, а за нею й бараболя. Ми всі живі і здорові. Всі родичі гарбузові.
 
Ведучий 1. Так дай же Боже, щоб на наших ланах і городах, в нашій Україні завжди були живі і здорові всі родичі гарбузові.
 
Підготувала Н.Рубан,
бібліотекар Великоолександрівської ЦБ

Календар подій

    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Бібліотека працює:
з 9:00 до 18:00
п'ятниця – вихідний день
останній понеділок місяця –
санітарний день