Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00

Вечір-діалог «Археологія – історія минулих часів» до 60-річчя від дня народження археолога, кандидата історичних наук Миколи Петровича Оленковського.

This material is in Ukrainian

19.05.2010

19 травня 2010 року в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім.О.Гончара відбувся вечір-діалог «Археологія – історія минулих часів» до 60-річчя від дня народження херсонського археолога, кандидата історичних наук, лауреата премії імені Вікентія Хвойки Миколи Петровича Оленковського.
Слово «археологія» має грецьке походження і вперше вживається Платоном в значенні «історія минулих часів».
Переважна частина археологів виходить із того, що їхня наука є історичною наукою, котра на підставі переважно речових пам’яток (або їхніх решток) давно минулих часів вивчає історію людства (як правило, первісної, рабовласницької та феодальної епох), реконструюючи при цьому історичний процес за допомогою спеціальних, притаманних лише їй методів. Тому предметом археології є вивчення історії людства відповідно до основних етапів розвитку його матеріальної культури (кам’яний, мідний, залізний, бронзовий віки), окремих археологічних пам’яток, комплексів, культур.
Крім дослідження окремих аспектів стародавньої історії, археологія допомагає також з’ясувати глобальні проблеми, що становлять основу світогляду сучасної людини. Певна річ, особливу цінність археологія становить для тих періодів, куди не сягає писемна історія.
Микола Петрович Оленковський з молодих років мріяв займатися пошуковою геологією та мінералогією, захоплювався підводною археологією – і, нарешті, присвятив своє життя польовій археології. Понад триста робіт (47 з яких монографічні) – це науковий доробок вченого. З окремими його працями вже можна ознайомитися у всесвітній мережі Інтернет. На сайті бібліотеки функціонує Інтернет-проект «Краєзнавство Таврії», який нещодавно поповнився новим розділом «Археологічні пам’ятки на Херсонщині» (http://www.krai.lib.kherson.ua/memory_arheolog.htm), де представлений повний перелік пам’яток, розподілених за місцем їх знаходження в області, а також розміщена інформація про відомих дослідників-археологів.
Цікавий екскурс в найдавніше минуле краю з демонстрацією археологічних знахідок різних часів зробили М.П. Оленковський та співробітник Херсонського краєзнавчого музею М.Й.Абікулова. Найбільше враження це справило на юних краєзнавців з Обласного центру туризму, які мали змогу доторкнутися до речей, створених нашими предками кілька десятків тисячоліть тому.
З вітальним словом на ювілейному вечорі виступили колеги-науковці, працівники Херсонського краєзнавчого музею, Херсонського Державного архіву, бібліотек міста, письменники, представники громадських організацій, друзі та знайомі.
У відповідь – ювіляр подарував кожному з присутніх примірник наукової праці з автографом. А з повною колекцією робіт Миколи Петровича Оленковського можна було ознайомитись на книжковій виставці «Вчений, археолог, людина».

Comments

Only registered users can comment

Calendar

     1 23
4 5 6 7 8910
11 12 13 14 151617
181920 21 222324
25 26 27 28293031