Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00

"Крим і Таврійський край в творах представників "Серебряного века" – зустріч в поетичному салоні

This material is in Ukrainian

23.05.2009

Предгорья
Сквозь облак тяжёлые свитки,
Сквозь ливней косые столбы
Лучей золотистые слитки
На горные падают лбы.
Пройди по лесистым предгорьям,
По бледным полынным лугам
К широким моим плоскогорьям,
К гудящим волной берегам,
Где в дикой и пенной порфире,
Ложась на песок голубой,
Всё шире, всё шире, всё шире
Розвёртывается прибой.
М. Волошин



У Крим неможливо не закохатися. Якщо ви хоч би раз побували на теплому півострові, то ви обов'язково повертатиметеся в цей чудовий край ще і ще. Тому що Крим багатоликий. Це галасливі набережні, де витає запах екзотичних блюд і чути пісні естради. Це тихі пляжі і лазурні морські закати. Це солоноватий смак моря і теплий прибережний вітер.
Крим також завжди притягував і служителів мистецтва. Тому важко знайти такого російського письменника, який би хоч раз в житті не відвідав наш півострів. Ентузіасти російської науки і культури починали освоювати Крим десь у другій половині ХІХ століття. Так в 1893 році Олена Оттобальдовна, мати майбутнього художника і письменника Максиміліана Волошина, придбала ще в мало тоді обжитому Коктебелі півтори десятини землі поряд з морем. Своїми руками вона посадила фруктово-декоративний сад, звела будинок, якому призначено було стати своєрідним «літературним салоном». Його двері були відчинені для творчої молоді, людей інтелектуальної праці, діячів російської, української, білоруської та інших літератур і культур. У нім гостювали, працювали над своїми творами і відпочивали – І. Бунін, О. Білий, Й. Мандельштам, М. Гумільов, М. Цветаєва, В. Брюсов та багато інших.
Саме таврійським і кримським сюжетам представників Срібного століття і було присвячено засідання об'єднання вільних художників «Ракурс».
Оцінити красу і неординарність природи Криму через силу поетичного слова дали можливість присутнім члени об'єднання: О. Асатрян, І. Мішуков, С. Зубарев, Р. Домбровська, в чийому виконанні й прозвучали вірші М. Цветаєвої, І. Сєвєряніна, М. Волошина, А. Ахматової, а також пісні на слова Максиміліана Волошина, покладені на музику Ігорем Мішуковим. Поетичні рядки супроводжувалися музикою Судзуки, Пяццола у виконанні Г. Бистрова.
Пізнавальними були і спогади членів клубу про відвідини Волошинських місць у Криму.
 

Comments

Only registered users can comment

Calendar

12 3 4 567
8 9 10 11 121314
1516 17 18 19 2021
22232425262728
2930