Oles Honchar
Kherson regional
universal scientific library
MO-TH: 9:00-18:00
SA-SU: 9:00-18:00
Part`s menu

Смаки раю

Шивельбуш Вольфґанґ

В78032
63.51(45=УКР)

Ш 55
Шивельбуш Вольфґанґ.
Смаки раю: соціальна історія прянощів, збудників та дурманів/ Вольфґанґ Шивельбуш ; пер. з нім. Юрка Прохаська, пер. англ. віршів, наук. ред. Т. Цимбал - Київ : Ніка-Центр, 2016. - Бібліогр.: с. 244-251. - Покажч. імен: с. 252-254. - 255 с., ISBN 978-966-521-678-0, 978-617-7192-48-9
Предметні рубрики: Побут -- Етнографія

Аннотация:

Книжка знаного німецького історика науки та культури Вольфґанґа Шивельбуша присвячена не так історії найвідоміших і найуживаніших спецій, як-от перець, чай, кава, тютюн тощо, як тому впливові цих засобів насолоди, який вони справляли протягом віків, починаючи від доби Середньовіччя, на загальний поступ людства, тому особливому місцю, яке вони посідали в культурному й економічному житті Європейського континенту. Автор зводить докупи величезну кількість фактів, подеколи зовсім невідомих, аби розгорнути цікаву історію завезених і створених в Європі "речовин насолоди", аби покликати у мандрівку хмільними середньовічними трапезними залами, першими кав'ярнями часів Реформації, будуарами іспанської аристократії, де ранками чути запах гарячого шоколаду, німецькими шинками та англійськими джин-барами, опіумними притонами та багатьма іншими місцями, де люди, збираючись, уживали ці привабливі зілля та трунки.
Для широкого кола читачів, що цікавляться глобальними питаннями розвитку людства.

Photo Collection

Цитаты

  • Немає нічого повсякденнішого за сіль і перець на наших столах. Наша кулінарна культура трактує ці дві приправи як таких собі близнюків. Сільничка і перцівниця схожі, мов дві краплі води, їх можна розрізнити хіба що за написами. Однак, розташовуючи їх поряд, ми сполучаємо дві дуже різні епохи світової історії. Сіль і перець немовби втілюють два засадничо різних відтинки культурного розвитку людства.
  • Для європейців кава аж до XVII століття залишається дивиною подорожніх нотаток із екзотичного світу Сходу. Не можна навіть помислити, щоб людина - до того ж із очевидною втіхою - погодилася вливати в себе якийсь гарячий, чорний, гіркий напій. Він надто вже нагадував гарячу смолу, це знаряддя бойовищ і тортур Середньовіччя.
  • Року 1627 курпфальцський посол Йоган Йоахім фон Русдорф доносить про нову моду в Нідерландах: "Не можу оминути нагоди, щоб бодай кількома словами не описати ту нову, дивовижну, запозичену кілька років тому з Америки до Європи моду, яку можна було б назвати жлуктанням туману і яка перевершує всі старі та нові пиятики. Безпутні люди завели собі манеру з неймовірною пожадливістю і невгасимим завзяттям пити і цмулити дим такої собі рослини, яку звуть нікотіаною, чи табакою".

Рецензия специалиста (официальные рецензии):

Переднє слово

(уривки)

Ця книжка побудована не так довкола історії "засобів насолоди"..., а радше навколо питання, як ці речовини позначилися на історії людини Нового часу? Як так сталося, що в певні часи в Європі з'являються "засоби насолоди" цілком нового типу? Чи була кава, чай і тютюн лише супровідними наслідками колоніальних відкриттів, чи, може, вони задовольняли нові, незнані досі потреби насолоди? І як ці нові потреби можна окреслити?

...Чому в Середні віки виявляють таку виразну пристрасть до страв, приправлених східними спеціями? І чому це палке пожадання так раптово зникає у XVII столітті?

Чому аристократія XVIII сторіччя воліє пити шоколад, тоді як міщани вельми вподобали каву? Як сталося, що у XVIII сторіччі тютюн переважно нюхали, хоча раніше його курили за допомогою люльки, а після цього століття - у сигарах і сигаретах?

Зміст

Героїчне минуле звичного (Кирило Азархін). С. 7
Переднє слово. С. 17
1. Прянощі, або Світанок Нової доби. С. 19
2. Кава і протестантська етика. С. 33
          Озираючись назад: значення алкоголю до XVII століття. С. 39
          Велика протверезниця. С. 52
          Аргументи за і проти кави. С. 58
          Від каварні до посиденьок за кавою. С. 65
          Німецька кавова ідеологія. С. 90
          Англійський перехід від кави до чаю. С. 98
3. Шоколад, католицтво, ancien regime. С. 105
4. Сухе сп'яніння від тютюну. С. 116
          Еволюція куріння: люлька, сигара, сигарета. С. 130
          Соціальна та просторова експансія куріння. С. 136
          Культура нюхання табаки у XVIII столітті. С. 148
5. Промисловий переворот, пиво та горілка. С. 165
6. Ритуали. С. 186
7. Питні заклади. С. 206
          Еволюція шинквасу. С. 211
8. Штучні раї ХІХ століття. С. 220
          Опій, пролетаризм і поезія. С. 223
          Опій і колоніалізм. С. 231
          Нова терпимість. С. 239
Бібліографія. С. 244
Покажчин імен. С. 253

Также рекомендуем прочитать

Айраксинен Тимо. Щастя: відверте і чітке бачення щастя і того, чому у нас його немає/ Тимо Айраксинен ; пер. з фін. Ірини Малевич ; [ред. О. Попова ; вступ. сл. С. Васьківської]- Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2017. - 207 с. - Бібліогр.: с. 201-204. - Імен. покажч.: с. 205-206, ISBN 978-617-7192-66-3, 978-966-521-692-6
Смаджа Ерік. Сміх: біологія, психіка, культура/ Ерік Смаджа ; з фр. переклав Андрій Рєпа ; [ред. О. Попова]- Київ : Ніка-Центр, 2017. - 159 с. - Бібліогр.: с. 129-130 та в підрядк. прим.. - Імен. покажч.: с. 157-159, ISBN 978-966-521-703-9, 978-617-7192-80-9
Куннас Тармо. Зло: розкриття сутності зла у літературі та мистецтві/ Тармо Куннас ; пер. з фін. Ірини Малевич та Юлії Стояновської ; [наук. ред. О. Юдін]- Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2015. - 287 с., [12] арк. кольор. іл. с. - Бібліогр.: с. 279-283. - Імен. покажч.: с. 284-286, ISBN 978-617-7192-20-5, 978-966-521-659-9
Калб Д'єго. Сон. Наука сну, або Пробудження після неспокійної ночі/ Д'єго Калб, Ана Морено ; пер. з ісп. Сергія Борщевського ; [ред. О. Попова]- Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2018. - 143 с. - Бібліогр.: с. 135-140. - Імен. покажч.: с. 141-142, ISBN 978-617-7192-90-8, 978-966-521-709-1
Ендшьо Даґ Ейстейн. Секс та релігія: від балу цноти до благословенної гомосексуальності/ Даґ Ейстейн Ендшьо ; пер. з норв. [Ольги Білої ; ред. О. Попова]- Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2017. - 303 с. - Прим.: с. 251-270. - Бібліогр.: с. 271-298. - Імен. покажч.: с. 299-302, ISBN 978-617-7192-67-0, 978-966-521-693-3

Calendar

     1 23
4 5 6 7 8910
11 12 13 14 151617
181920 21 222324
25 26 27 28293031