Шановні користувачі! У серпні та вересні поточного року відбувається оновлення нашого інформаційного ресурсу, тому можливі тимчасові технічні складнощі у користуванні сайтом
Просимо вибачення за незручності

Смаки раю

Шивельбуш Вольфґанґ

В78032
63.51(45=УКР)

Ш 55
Шивельбуш Вольфґанґ.
Смаки раю: соціальна історія прянощів, збудників та дурманів/ В. Шивельбуш; пер. Ю Прохасько, пер. Т. Цимбал - Київ : Ніка-Центр, 2016. - Бібліогр.: с. 244-251. - Покажч. імен: с. 252-254. - 255 с., ISBN 978-966-521-678-0, 978-617-7192-48-9
Місце зберігання: Читальний зал (1)
Предметні рубрики: Побут -- Етнографія

Анотація:

Книжка знаного німецького історика науки та культури Вольфґанґа Шивельбуша присвячена не так історії найвідоміших і найуживаніших спецій, як-от перець, чай, кава, тютюн тощо, як тому впливові цих засобів насолоди, який вони справляли протягом віків, починаючи від доби Середньовіччя, на загальний поступ людства, тому особливому місцю, яке вони посідали в культурному й економічному житті Європейського континенту. Автор зводить докупи величезну кількість фактів, подеколи зовсім невідомих, аби розгорнути цікаву історію завезених і створених в Європі "речовин насолоди", аби покликати у мандрівку хмільними середньовічними трапезними залами, першими кав'ярнями часів Реформації, будуарами іспанської аристократії, де ранками чути запах гарячого шоколаду, німецькими шинками та англійськими джин-барами, опіумними притонами та багатьма іншими місцями, де люди, збираючись, уживали ці привабливі зілля та трунки.
Для широкого кола читачів, що цікавляться глобальними питаннями розвитку людства.

Фотоматеріали

Рецензія фахівця (офіційні рецензії):

Переднє слово

(уривки)

Ця книжка побудована не так довкола історії "засобів насолоди"..., а радше навколо питання, як ці речовини позначилися на історії людини Нового часу? Як так сталося, що в певні часи в Європі з'являються "засоби насолоди" цілком нового типу? Чи була кава, чай і тютюн лише супровідними наслідками колоніальних відкриттів, чи, може, вони задовольняли нові, незнані досі потреби насолоди? І як ці нові потреби можна окреслити?

...Чому в Середні віки виявляють таку виразну пристрасть до страв, приправлених східними спеціями? І чому це палке пожадання так раптово зникає у XVII столітті?

Чому аристократія XVIII сторіччя воліє пити шоколад, тоді як міщани вельми вподобали каву? Як сталося, що у XVIII сторіччі тютюн переважно нюхали, хоча раніше його курили за допомогою люльки, а після цього століття - у сигарах і сигаретах?

Зміст

Героїчне минуле звичного (Кирило Азархін). С. 7
Переднє слово. С. 17
1. Прянощі, або Світанок Нової доби. С. 19
2. Кава і протестантська етика. С. 33
          Озираючись назад: значення алкоголю до XVII століття. С. 39
          Велика протверезниця. С. 52
          Аргументи за і проти кави. С. 58
          Від каварні до посиденьок за кавою. С. 65
          Німецька кавова ідеологія. С. 90
          Англійський перехід від кави до чаю. С. 98
3. Шоколад, католицтво, ancien regime. С. 105
4. Сухе сп'яніння від тютюну. С. 116
          Еволюція куріння: люлька, сигара, сигарета. С. 130
          Соціальна та просторова експансія куріння. С. 136
          Культура нюхання табаки у XVIII столітті. С. 148
5. Промисловий переворот, пиво та горілка. С. 165
6. Ритуали. С. 186
7. Питні заклади. С. 206
          Еволюція шинквасу. С. 211
8. Штучні раї ХІХ століття. С. 220
          Опій, пролетаризм і поезія. С. 223
          Опій і колоніалізм. С. 231
          Нова терпимість. С. 239
Бібліографія. С. 244
Покажчин імен. С. 253

Також рекомендуємо прочитати

Айраксинен Тимо. Щастя: відверте і чітке бачення щастя і того, чому у нас його немає/ Т. Айраксинен; пер. І. Малевич, ред. О. Попова, вступ. сл. С. Васьківська- Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2017. - 207 с. - Бібліогр.: с. 201-204. - Імен. покажч.: с. 205-206, ISBN 978-617-7192-66-3, 978-966-521-692-6
Смаджа Ерік. Сміх: біологія, психіка, культура/ Е. Смаджа; пер. А. Рєпа, ред. О. Попова- Київ : Ніка-Центр, 2017. - 159 с. - Бібліогр.: с. 129-130 та в підрядк. прим.. - Імен. покажч.: с. 157-159, ISBN 978-966-521-703-9, 978-617-7192-80-9
Куннас Тармо. Зло: розкриття сутності зла у літературі та мистецтві/ Т. Куннас; пер. І. Малевич, пер. Ю. Стояновська, наук. ред. О. Юдін- Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2015. - 287 с., [12] арк. кольор. іл. с. - Бібліогр.: с. 279-283. - Імен. покажч.: с. 284-286, ISBN 978-617-7192-20-5, 978-966-521-659-9
Калб Д'єго. Сон. Наука сну, або Пробудження після неспокійної ночі/ Д. Калб; А. Морено; пер. С. Борщевський, ред. О. Попова- Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2018. - 143 с. - Бібліогр.: с. 135-140. - Імен. покажч.: с. 141-142, ISBN 978-617-7192-90-8, 978-966-521-709-1
Ендшьо Даґ Ейстейн. Секс та релігія: від балу цноти до благословенної гомосексуальності/ Д.Е. Ендшьо; пер. О. Біла, ред. О. Попова- Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2017. - 303 с. - Прим.: с. 251-270. - Бібліогр.: с. 271-298. - Імен. покажч.: с. 299-302, ISBN 978-617-7192-67-0, 978-966-521-693-3

Календар подій

  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14151617181920
21222324252627
28293031   
Бібліотека працює:
з 9:00 до 18:00
п'ятниця – вихідний день
останній понеділок місяця –
санітарний день