Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

„Коли цвітіння настає пора, коли весна смичком струмка заграє, тоді ми з днем народження вітаєм славетного Олеся Гончара!...”

Цей матеріал є англійською мовою

03.04.2007
3 квітня в ХОУНБ ім.. Олеся Гончара пройшов цикл заходів присвячених видатному українському письменнику, громадському та літературному діячу, академіку, чиє ім'я носить наша бібліотека – Олесю Терентійовичу Гончару. Життя і творчість Олеся Гончара тісно переплелись з херсонським краєм. Значну частину своєї діяльності він присвятив Херсонщині, її працьовитим людям. Сонячний степовий краї надихнув митця на створення найвизначніших своїх оповідань і романів.
«Херсон…Я знаю і люблю його давно - і в цьому є звичайно, свої особисті причини: декілька літ наполегливої праці я провів під його гостинним дахом. Працюючи над романами «Перекоп» і «Таврія», а пізніше – над «Тронкою». Книги ці, як відомо, народжувалися із життя, із історичної достовірності, яка тут, в «степу під Херсоном» і в самому місті постійно обступала мене.»- писав він у 1970р.
На честь 89-ї річниці від дня народження О.Гончара у залі нових надходжень (ІІІ поверх) відбувся вечір – меморат „Оспівувач Таврійських просторів”. Були запрошені видатні поети і письменники Херсонщини, працівники культури та інші люди, чиї життєві шляхи колись перетинались з Олесем Гончарем. На вечері були присутні учні обласного ліцею ті курсанти вищого морехідного училища. Вони довідалися про особливості написання творів про Херсонщину, тісні зв’язки письменника з нашим регіоном. Підтвердженням тому послужили спогади членів обласного відділення спілки письменників України: М.Братана, В.Кулика, В.Мелещенка, для яких Олесь Гончар залишається духовним вчителем. Крім того, всі присутні дізналися історію присвоєння нашій бібліотеці імені О.Гончара. А про створення унікальної кімнати – музею „Гончарівська вітальня” розповіла сама її засновниця – Марущак Олена Олексіївна, нині заступник обласного державного архіву. Весь захід супроводжувався демонстрацією фотографій Олеся Гончара в різні періоди його життя, в тому чисті і під час відвідування Херсонщини.
Бібліотекар відділу обслуговування провела презентацію книжково-ілюстративної виставки „Будівничий соборів наших душ”, де була представлена література про життя та творчість Олеся Гончара. Унікальні документи про зв’язки О.Гончара з Херсонщиною представлені у розділі „Серце, віддане Таврії”
На завершення була проведена екскурсія до „Гончарівської вітальні”, де всі присутні змогли доторкнутися до високого, ліричного і таємничого світу великого Гончара.

Коментарі

Коментувати можуть тільки зареєстровані користувачі

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031