Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

2020 – Рік медсестри і акушерки

25.05.2020 17:13

Медичні сестри та акушерки відіграють найважливішу роль у наданні медичних послуг в галузі охорони здоров’я. Вони присвячують свої життя допомозі матерям та дітям, здійснюють життєво важливі щеплення, асистують лікарям у проведенні найскладніших операцій, надають екстрену медичну допомогу, виконують великий спектр маніпуляцій та процедур, дають медичні рекомендації, доглядають за літніми людьми. Дуже часто для місцевого населення вони є першим та єдиним джерелом медичної допомоги. Проте роль медсестер у суспільстві та навіть у медичному середовищі залишається недооціненою. Генеральна асамблея охорони здоров’я прийняла рішення оголосити 2020 рік Міжнародним роком працівників сестринських та акушерських служб. Україна підтримала ініціативу ВООЗ. Вже два роки, як в Україні у сфері охорони здоров’я активно втілюються новації, передбачені медичною реформою. За цей час галузь зазнала значних змін, що насамперед стосуються роботи медичного персоналу первинної ланки і зокрема медичних сестер. Відділом документів з медичних наук Гончарівки передплачуються спеціалізовані видання на допомогу медсестринству:

«Довідник головної медичної сестри»
Щомісячний журнал робочих ситуацій з медсестринства для головних медичних сестер, заступників головного лікаря з медсестринства, а також старших медичних сестер. На сторінках видання публікується моніторинг профільного законодавства охорони здоров'я з роз’ясненнями експертів, що допомагають легко орієнтуватися в усіх законодавчих змінах, вчасно вносити корективи в організацію роботи закладу та готуватися до перевірок. У кожному випуску чимало уваги приділено плануванню роботи головної медичної сестри, підготовці до перевірок, нормам оснащення робочих місць, проведення навчання серед молодшого медичного персоналу. Даються поради щодо організації санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму, вимоги контролюючих органів щодо обігу лікарських засобів, а також правила зберігання виробів медичного призначення. Також на сторінках видання – пам’ятки, тести для контролю знань медсестринського персоналу тощо.
   
«Журнал головної медичної сестри»
Спеціалізоване інформаційно-довідкове видання для ефективної роботи середнього та молодшого персоналу медичних закладів усіх форм власності. На сторінках журналу публікуються новини законодавства, практичні поради, стандарти сестринського догляду, посадові інструкції, робота з документами, консультації спеціалістів, професійні відповіді на запитання тощо.

Карантин скоро закінчиться. Запрошуємо медичних сестер до нашого відділу! 
Будемо раді надати допомогу в опануванні професійних знань!

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 192021222324
25262728293031