Чим корисний вітамін D?

01.02.2021

Ажіотаж останніх місяців щодо препаратів вітаміну D певною мірою зумовлений інформацією про його профілактичний ефект від COVID-19.

Вітамін D – один із найважливіших елементів в організмі людини, який є необхідним на кожному етапі людського життя – від зачаття до глибокої старості. Він допомагає підтримувати збалансованість імунної системи, відіграє велику роль у профілактиці метаболічного синдрому і захворювань кістково-м’язової системи, сприяє швидкому та якісному засвоєнню кальцію та фосфору із продуктів харчування. При дефіциті вітаміну D у дітей може розвиватися таке захворювання, як рахіт, викликане неправильним розвитком кістково-м'язового скелету, у літніх людей – остеопороз. 

Дефіцит вітаміну D особливо відчутний у зимові місяці. Однак найвірніший спосіб уникнути його нестачі – включити до раціону певні продукти. Ми отримуємо вітамін D, побувавши на сонці, або разом із їжею. Існує всього декілька харчових джерел вітаміну D: жирна риба (лосось, сардина, вугор), жир печінки тріски, яйця (жовток), лісові гриби (в’ялені, а не свіжі), збагачені молочні продукти. І зазвичай цього достатньо, аби здорова людина отримала свою порцію вітаміну. Крім того, не варто уникати червоного м’яса і печінки. Деякі харчові продукти, зокрема крупи і спреди, також можуть бути збагачені вітаміном D у процесі виробництва.

Сьогодні, через пандемію коронавірусу, лікарі радять усім приймати вітамін D додатково. Як правило, рекомендується вживати 10 мкг вітаміну на день, але в деяких випадках доза може бути збільшена. До груп ризику належать люди із ожирінням, із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки, порушенням всмоктування, особи літнього віку, особливо якщо вони виходять із дому, вегани. Таким людям бажано проходити тестування на рівень вітаміну D у крові.

Але перш ніж купувати пігулки, порадьтеся з лікарем. Причина браку вітаміну D  може бути не в раціоні, а в роботі печінки, нирок чи кишківника, і лікувати слід саме причину, а не її наслідки. Бо вітамін, який ми споживаємо в пігулках, має ще ефективно всмоктатися в кишківнику і пройти зміни в печінці та нирках. І взагалі, деякі фахівці впевнені, що організм найкраще засвоює вітаміни природним способом, а добавки варто приймати тільки в крайніх випадках.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам уникнути авітамінозу і бути завжди у відмінній формі, не дивлячись на пору року. Нехай сонячний вітамін додасть вам бадьорості й сили, а також допоможе уникнути багатьох хвороб.

Календар подій

    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 1415161718
19202122232425
2627282930  
Бібліотека працює:
з 9:00 до 18:00
п'ятниця – вихідний день
останній понеділок місяця –
санітарний день