Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Вечір історичного портрету: „Князь Таврійський Григорій Олександрович Потьомкін” до 270-річчя від дня народження.

Цей матеріал є англійською мовою

24.09.2009

...Много было званых и много избранных;
но в длинном списке ее любимцев, обреченных презрению потомства,
имя странного Потемкина будет отмечено рукою истории.
Он разделит с Екатериною часть воинской ее славы, ибо ему обязаны мы
Черным морем и блестящими, хоть и бесплодными, победами в северной Турции.

А.С.Пушкин
(Некоторые исторические замечания)

 

24 вересня 2009 року у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара відбувся вечір історичного портрету: „Князь Таврійський Григорій Олександрович Потьомкін” до 270-річчя від дня народження.
Григорій Олександрович Потьомкін, один з фаворитів Катерини ІІ, видатний державний діяч Росії, генерал-фельдмаршал, кавалер найвищих нагород Росії, світліший князь римської імперії і так далі, і далі, як писали в тій далекій старині, про яку у багатьох не завжди вірні уявлення. І тому важливо нам – херсонцям – виокремити історичну правду серед безлічі думок, припущень та міфів. Адже Потьомкін був одним із засновників міста Херсон, сприяв розвитку всього Причорноморського краю. Про справи світлішого князя на півдні імперії свідчать документи того часу, представлені науковим працівником Державного архіву Херсонської області Стукаловою О.І. Краще зрозуміти видатну особистість, допомогли окремі фрагменти з відеофільму "Великолепный князь. Григорий Потемкин".
Навіть після смерті князя Тавриди, загадки, пов’язані з його ім’ям, залишилися. Краєзнавець Вірлич А.Е. розкрив таємницю могили Потьомкіна у Катерининському соборі міста Херсона. А науковий працівник Херсонського обласного краєзнавчого музею Дяченко С.А. ознайомив присутніх з історією відомого Потьомкінського палацу та версіями щодо місцезнаходження будинку князя у Херсоні.
Але за короткий час неможливо представити у повному обсязі матеріали про таку значну та суперечливу особистість. Тому на сайті бібліотеки створена окрема сторінка, присвячена князю Таврійському Григорію Олександровичу Потьомкіну - http://www.lib.kherson.ua/ukr-p2-peopl-1.htm, де представлені: біографічна довідка; 12 найвизначніших повнотекстових джерел, серед яких твори сучасників видатного діяча та найновіші історичні праці; посвяти; історії та цікаві випадки із життя; фотогалерея, сучасні статті щодо вшанування пам’яті та навіть 2 відеофільми.
Учасники заходу також мали можливість ознайомитися з добіркою друкованих видань, присвячених світлішому князю, з фондів краєзнавчого відділу бібліотеки.
 

Коментарі

Коментувати можуть тільки зареєстровані користувачі

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031