Херсонська обласна
універсальна наукова бібліотека
ім. Олеся Гончара
ПН-ЧТ: 9:00-18:00
СБ-НД: 9:00-18:00

Полуниця: користь і шкода для організму

14.05.2021

Наближається літо, а це значить, що настав сезон найсмачнішої солодкої ягоди – полуниці. Полуниця – одна з найулюбленіших ягід як дітей, так і дорослих. Вона не лише солодка та смачна, але й надзвичайно корисна для здоров’я. При регулярному вживанні солодких достиглих ягід у сезон можна значно наповнити організм корисними мікроелементами та зміцнити імунітет. У полуниці є вітамін К та фолієва кислота, великий вміст калію та магнію – мікроелементів, яких часто бракує, багата вона й на низку глікозидів – біологічно активних сполук, що так чи інакше сприяють збереженню молодості та омолодженню організму. Також ягода містить йод, який потрібен для нормальної роботи мозку та нервової системи. Вживання полуниці буде корисне для серцево-судинної, ендокринної систем, травлення, шкіри, а також під час вагітності та в процесі схуднення. Ягода має протизапальні й протипухлинні властивості, нормалізує обмін речовин.

Полуницю широко використовують у косметології. На основі екстрактів та витяжок із цієї ягоди існує величезна кількість засобів догляду за тілом і обличчям. Її додають у живильні лосьйони і скраби.

Крім зазначених переваг, ягода здатна виробляти в організмі гормон дофамін, який відповідає за радість: після того, як людина з'їдає кілька плодів, спостерігається значне поліпшення настрою, зниження втоми, сонливості та слабкості.

Як не дивно, полуниця підходить не всім. Людям із проблемами травлення вона може нашкодити. Гіпертонікам варто вживати ягоду без фанатизму, адже деякі з її компонентів здатні взаємодіяти з ліками, що загрожує сильним підвищенням тиску. Алергія на полуницю є приблизно в 6-8% дітей та 9% дорослих. Небезпека полягає в тому, що алерген може викликати анафілактичний шок – масивну імунну реакцію, яка призводить до ускладнення дихання. Якщо ви знаєте, що маєте алергію на певний продукт, не їжте його. І взагалі у цьому разі слід не просто уникати ягід, а звернутися до лікаря щодо лікування.

Тож насолоджуйтесь смаком полуниці й будьте здоровими!

Джерела інформації:

  • Гогулан, Майя  Законы полноценного питания [Текст] / Майя Гогулан. – Ростов-на-Дону : Проф-Пресс, 1999. – 605 с. – ISBN 5-88475-306-3.
  • Домашняя энциклопедия питания и здоровья [Текст] / Г. И. Молчанов [и др.]. – Ростов-на-Дону : Изд-во Ростовского ун-та, 1991. – 538 с. – ISBN 5-7507-0580-3.
  • Тележенко, Любов Миколаївна. Здорове харчування: практичні рекомендації [Текст] : монографія / Л. М. Тележенко, Н. А. Дзюба, М. А. Кашкано ; М-во освіти і науки України, Одес. нац. акад. харч. технологій. – Херсон : Олді-плюс, 2018. – 199 с. : табл., рис. - Бібліогр.: с. 134-138. – Дод.: с. 139-196. – 300 экз. – ISBN 978-966-289-227-7.

Календар подій

     1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 2223 24
25 26 27 28 293031