Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити
грецький філософ Сократ
Їжа — основа життя живих організмів. Хоч ставитися з наукової точки зору до свого раціону люди почали порівняно недавно, ми всі знаємо, що їжа впливає на функціонування наших систем та органів, і цей вплив не завжди позитивний. Проте знання не означають застосування їх на практиці. Відмовитися від шкідливих, але смачних для нас продуктів чи надто калорійних страв буває важко. Для того, щоб люди більше дізналися про переваги здорового харчування, зміцнили здоров’я та змінили на краще свої харчові звички, існує спеціальне свято — Всесвітній день здорового харчування. Свято було засноване у 1971 році за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).
Актуальність питання здорового харчування сьогодні надзвичайно висока, адже неправильне харчування є причиною багатьох захворювань, включаючи діабет, ожиріння, онкологічні та серцево-судинні хвороби. За даними ВООЗ, 80 % усіх захворювань певною мірою пов’язані з їжею, а 40 % з них безпосередньо пов’язані з харчуванням людини. В умовах сучасної харчової промисловості, що пропонує багато неякісної та висококалорійної їжі, підвищення обізнаності про важливість збалансованого раціону та формування здорових харчових звичок є важливим для збереження здоров'я та довголіття всього суспільства.
Так, дані досліджень, що були покликані з’ясувати зв’язок між ризиками смерті через захворювання органів серцево-судинної системи та їжею, показують сумні результати для України. Отже, наша країна посідає 1-ше місце за смертністю від серцево-судинних хвороб в Європі, а кожен четвертий летальний випадок спричинений нічим іншим, як шкідливими звичками в харчуванні. Основні страви українців – смажені продукти, сіль, білий хліб, солодощі, алкоголь. Проте корисні продукти, такі як цільнозернові продукти, бобові, фрукти, риба в нашому раціоні зустрічаються вкрай рідко.
За статистикою МОЗ понад 70% ігнорують правила здорового харчування, а менше третини громадян країни стежать за власною вагою. Українські лікарі наголошують, що час усвідомити: харчування є визначальним універсальним фактором впливу на здоров’я. Адже генетика може бути різною, а шкідливі звички — присутніми або ж ні, але споживати напої та їжу людина має щодня. Тому в наших інтересах раціонально пити та їсти, вибирати корисне —натуральні продукти рослинного походження, багато рухатися, підтримувати здорову вагу, максимально обмежити оброблену їжу.
Всесвітній день здорового харчування створений для того, щоб кожна людина замислилася про раціон та своє здоров’я. Здоровий спосіб життя, елементом якого є культура харчування, має стати потребою кожної цивілізованої людини. Перейти до здорового способу харчування може кожний.
Огляд корисних посилань:
1. Курс про здорове харчування – Безкоштовні відеоуроки
Відеокурс про здорове харчування, який створили шеф-кухар Євген Клопотенко разом із лікарями-дієтологами з Асоціації дорослого та дитячого харчування. Розкриває такі питання: яке харчування можна назвати здоровим, скільки рідини необхідно споживати на день, чому нам потрібно їсти більше овочів і фруктів, як приготувати страву так, щоб зберегти усі корисні властивості продуктів, які симптоми свідчать про дефіцит заліза в організмі та як йому запобігти, що має бути в раціоні дитини, що можна їсти вагітним, які продукти споживати під час грудного вигодовування.
2. Онлайн-курс «4 кроки до здорового харчування»
https://prometheus.org.ua/prometheus-free/4-steps-to-healthy-nutrition/
В онлайн-курсі зібрали кращих українських експертів – дієтологів, психологів, гастроентерологів та нутриціологів. За 4 тижні ви опануєте базові засади здорового харчування, які зможете застосовувати щодня. Цей курс підходить:
- для студентів, які прагнуть зрозуміти основи здорового харчування,
-
професіоналів у сфері харчування та здоров'я, які бажають оновити свої знання,
-
батьків, які хочуть забезпечити своїх дітей здоровими харчовими звичками.
3. Онлайн-курс «Основи здорового харчування для учнів 1–4 класів»
https://study.ed-era.com/uk/courses/course/5166
Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з освітньою платформою EdEra розробилионлайн-курс для освітян та інших спеціалістів, які працюють із дітьми. Курс допоможе організувати здорове та збалансоване харчування, навіть в умовах війни. Матеріали будуть корисними для працівників таборів для відновлення дітей, центрів для переселенців та інших освітніх закладів чи закладів дозвілля, у яких діти харчуються.
4. Онлайн-курс «Основи здорового харчування для учнів 5–9 класів»
https://study.ed-era.com/uk/courses/course/6287
Цей курс допоможе вчителям та іншим спеціалістам, які працюють із дітьми, опанувати сучасні знання, розвинути здорові навички й навчити дітей принципів збалансованого харчування. Слухачі курсу отримають відео, плани уроків і додаткові матеріали, що допоможуть провести захопливі й ефективні заняття.